!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Ny retning i samiske saker i Alta
Brita Julianne Skum (NSR) er 2. kandidat på sametingslista i Nordre krets for Norske Samers Riksforbund.
Vi i NSR er veldig glade over at Alta nå oppretter tilbud om undervisning i og på samisk. Det er naturlig at det burde finnes et tilbud som dette her i Alta hvor det bor mange samiske barn. Det skriver sametingskandidat Brita Julianne Skum (NSR).

Publisert: 24.08.2009

Vi vil derfor gi honnør til Alta kommunes politikere som har tatt et langt steg med denne beslutningen. Dette er en investering for samisk språk som har stor betydning.

Ikke vær historieløs!

Vi er derfor også glade for at SV lokalt har vært med på beslutningen om å opprette en samisk klasse. Det er samtidig viktig å ikke bli fullstendig historieløs. I Altaposten 14.08 sier SVs Tommy Berg at AP/SV ”har fått til mer for samisk språk enn hva NSR har gjort”. Dette må være en uttalelse mot bedre vitende.

Norske Samers Riksforbund (NSR) er en samisk hovedorganisasjon som driver aktivt kultur-, samfunns- og opplysningsarbeid gjennom sine lokallag, og et av dem er Altta Samiid Searvi. Sameforeningen i Alta har gjennom tyve år drevet samisk barnehage – siden ingen andre har villet ta ansvar for å gi samiske barn et samisk barnehagetilbud. Vi har kjempet frem samisk språksenter, og vi har gitt utallige tilbud om kurs i duodji og samiske språk kurs gjennom tidene. Trespråklig skilting i Alta og markering av 6.februar er andre saker vi har tatt ansvaret for.

NSR har førti års forsprang på SV når det gjelder arbeid for å fremme samisk språk og kultur. Arbeidet er på ingen måte ferdigstilt, så det er selvsagt godt om plass for flere som bryr seg om saken. I den forbindelse får vi ønske Tommy Berg og SV velkommen etter om det er slik at det er samiske saker Berg nå skal prioritere fremover.

Samepolitikk skaper ikke forskjeller

Vi registrerer jo også at Tommy Berg videre kommenterer at FrP ”stjeler” velgere fra SV når det gjelder samiske saker i Altaposten den 15.08. Berg har tydeligvis gått i den fella at han innbiller seg at samepolitikken handler om å etablere forskjeller mellom folk. Dette er en stor misforståelse.

NSR er ikke opptatt av at det skal etableres flere forskjeller mellom folk. Tvert om: - det NSR arbeider for er det motsatte, nemlig at også samene skal få likeverdige muligheter og tilbud i samfunnet. Ett eksempel er at vi ønsker at samiske barn – som de norske – skal få tilbud om opplæring og undervisning i og på eget språk. Et annet eksempel er at det skal være mulig for samiske elever å lære om samisk historie og kultur gjennom opplæringen – på samme måte som norske elever selvfølgelig lærer om egen historie og kultur i skolen.

Hvor står SV i samepolitikken?

Det skal nå bli spennende å følge Tommy Berg (SV) i valgkampen i forhold til sametingsvalget videre. I Bergs valgkampstart kunne man lett få det inntrykket at han helst ville samarbeide med FrP om samiske saker, og de vil som kjent legge ned hele Sametinget.


Bli bedre kjent med Brita Julianne på Youtube

 

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

NSRs historie
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget
NSR går imot kollektiv avstraffelse
  • Rådet kopierer NSR

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S

Nordre valgkrets