!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Internasjonalt blikk på lokale forhold
Gunn-Britt Retter er 1. kandidat i Østre valgkrets.
Gunn-Britt Retter har tilbragt til sammen seks år i utlandet. Men mentalt har hun hele tiden vært hjemme i lille Nesseby.

Publisert: 22.08.2009

Retter jobber internasjonalt for å endre lokalt. Etter fire ar ved Arktisk Råds urbefolkningssekretariat i København, flyttet hun hjem i 2005. Helt etter planen. – Jeg kom til et punkt der avstanden ble for stor til den hjemlige kulturen, og jeg ble usikker på hvor godt oppdatert jeg var på samiske folks behov og meninger, sier hun.

– Jeg slo meg aldri til ro i København, og var hele tiden på tur hjem. Det var en forpliktelse og et kall, og det er det fortsatt.

Internasjonal

Gunn-Britt Retter er den typen som kaster et blikk ut av vinduet og ser noe som må endres, utbedres, tas vare på – eller utvikles. Hun har hele tiden mange prosjekter på gang. Listen av verv er imponerende. Leder i Nesseby sameforening, organisatorisk nestleder i NSR, nestleder i Nesseby bygdelag, medlem i Sámi NissonForum, Nesseby pensjonistforening, Bivdi og IWGIA, som er en internasjonal støtteorganisasjon for urfolk. Retter leder også Samerådets Arktis- og miljøavdeling.

– Det jeg gjør internasjonalt, er trygt forankret i det lokale, forteller hun, og gir et eksempel: – Når myndighetene vil opprette nasjonalpark på Varangerhalvøya, må de følge opp internasjonale forpliktelser. Der heter det blant annet at tradisjonskunnskap og praksis skal beskyttes. Det tar vi med oss hjem til Sametinget, og får gjort vedtak om dispensasjon til a kjøre i naturparken, forklarer hun. At Fylkesmannen ikke praktiserer dette, er en helt annen sak.

Endring og bevaring

NSR må fortsette kampen for samiske rettigheter, men forvaltningen av de samme rettighetene er minst like viktig, ifølge Retter. – Her må vi være en vaktbikkje, og sørge for at rettighetene blir iverksatt og fulgt opp for alle samer. Hvis ikke, oppleves ikke endringene som en seier.

– Kongen har uttalt at staten Norge er grunnlagt på territoriet til to folk: nordmenn og samer. Men har myndighetene tenkt over hva det vil si å være et folk? – Vi blir behandlet mer som en interessegruppe. En høringsinstans. Som et folk blir du en forhandlingspartner, noe som innebærer retten til å si «ja» eller «nei» og bestemme vår egen utvikling.

Gunn-Britt Retter har verden som arbeidsplass, men hører til i Nesseby. Sommeren for fire år siden satte hun nesten i gang med å renovere den lokale idrettsbanen, men noe sa henne at det kom til å bli nok å gjøre etter hvert uten dette. Hun fikk helt rett.


Hvem er Gunn-Britt Retter?

Født: 31.05.71 i Vadsø.

Bosted: Bergeby i Nesseby kommune.

Sivilstand: Singel og lykkelig, ingen barn.

Sameforening: Leder i Nesseby sameforening. Er også organisatorisk nestleder i NSR.

Innvalgt på Sametinget: Vært fast representant fra 2005.

Yrke: Leder av Arktis- og miljøavdelingen i Samerådet siden 2005, sametingsrepresentant og organisatorisk nestleder for NSR.

Bakgrunn: Lærer, språkkonsulent, prosjektarbeider og rådgiver ved Arktisk Råds urbefolkningssekretariat i København. Allmennlærerutdanning, pedagogikk, engelsk grunnfag og ”Master of Arts in Bilingualism” m.m.

Andre interesser: Husbygging, interiør, natur, strikking og data. Medlem av Samefolkets Parti, idrettslaget Ilar, nestleder i Nesseby bygdelag, støttemedlem i Nesseby pensjonistforening, medlem i Sámi Nissonforum, Bivdi og IWGIA.


Les mer om NSRs politikk i vårt valgprogram.

Gunn-Britt Retter har sin egen blogg.

Gunn-Britt på YouTube

Flere bilder av Gunn-Britt Retter

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S

Østre valgkrets