!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon - Styrk samiske barns rettigheter!
Silje Karine Muota (NSR) er opptatt av å styrke samiske barns rettigheter, spesielt innen skole og opplæring.
- Samiske barns rettigheter til sitt eget språk må styrkes! Det sier 1. kandidat for Norske Samers Riksforbund (NSR) i Nordre krets, Silje Karine Muotka i en pressemelding.

Publisert: 20.04.2009

Hun er bekymret etter årsmøtet i foreldrenettverket for samiske barn i Alta hvor det fremkom mange eksempler på at samiske barn og deres foreldre sliter med omfattende utfordringer knyttet til det generelle tilbudet om samisk opplæring i kommunen.

Individuelle rettigheter og språkombud

- Situasjonen for samiske barn utenfor forvaltningsområdet er meget varierende når det gjelder kvaliteten og tilgangen på opplæring i og på samisk sier Muotka. - Det blir en kamp som den enkelte foreldre må føre for å få tilgang til undervisning i faget samisk eller opplæring på samisk, og slik kan vi ikke ha det sier Muotka. Hun mener man må ta noen grep umiddelbart for å sikre situasjonen for ungene. Slik regelverket nå fungerer – tas det mer hensyn til myndighetenes behov enn barnas behov.

- Norske Samers Riksforbund (NSR) har gjentatte ganger pekt på at de samiske barna burde ha individuelle rettigheter til skole- og barnehagetilbud i og på deres eget språk. Vi har også tatt til orde for å sikre opprettelse av et uavhengig ombud for samisk språk sier Muotka.

Dårlig tilrettelegging

Muotka bruker Alta som eksempel på omfattende utfordringer som foreldre og barn føler seg maktesløse ovenfor. Manglende undervisning i samisk, regelrett feilinformasjon eller mangel på informasjon samt tilbud om opplæring på kveldstid i samisk er forhold de samiske innbyggerne klager på.

Mangel på barnehageplasser

Muotka sier at problemene ikke bare handler om faget samisk – det omfatter også et akutt behov for samiske barnehageplasser. - I Alta står man med større etterspørsel etter samiske barnehageplasser enn det er kapasitet til. Kommunen har ikke tatt ansvar for å opprette kommunale plasser for samiske barn til tross for at foreldre har tatt dette opp ved gjentatte anledninger. Det fører til at mange samiske barn vil komme til å stå uten tilbud om samisk barnehageplass fra høsten av sier Muotka.

Ingen undervisning på eget språk

Kommunen har heller ikke lagt til rette for å gi opplæring på samisk fra høsten av.

 – Kommunens politikere avviser ungenes behov for opplæring på eget språk og begrunner det med byråkratiske formaliteter sier Muotka. Det er rystende å oppleve at enkelte kommunepolitikere oppfatter det samiske som et innvandrerproblem sier Muotka.

Bryr seg ikke om regjeringens samepolitikk

– Når selveste statsminister Jens Stoltenberg dro til Karasjok for å fortelle at regjeringens politikk er å sikre fremtiden for samisk språk – da tror man jo at noe skal skje sier Muotka som konstaterer at statsministerens partikamerater lokalt ikke bryr seg det spor om regjeringens samepolitikk. – Hvor statsministerens partikamerater på Sametinget er i denne saken kan man forøvrig bare lure på avslutter Muotka.

Kontaktperson : Silje Karine Muotka, tel. 98 48 75 76 

1. kandidat til sametingsvalget i Nordre krets for Norske Samers Riksforbund (NSR)

Denne teksten på samisk

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake


Kommentarer:
Horribelt av Alta-velger 28.04.2009 01:13
Et helt horribelt standpunkt av kommunen - men overrasker ikke når vi vet hvem som sitter med makta der - Geir Ove Bakken (Ap). Stå på og ikke gi dere for slike trusler!
Snur nok ikke av Silje Karine Muotka 23.04.2009 14:36
Alta kommune snur neppe i saken. Det siste jeg fikk høre i går fra en journalist var at hvis kommunen "måtte" opprette tilbud om undervisning på samisk - så ville de sentralisere undervisningstilbudet i faget samisk - som gis til i underkant av 400 unger her i Alta.
Alta kommune av Forelder 21.04.2009 11:32
Jeg håper virkelig at Alta kommune snur i denne saken, og jeg håper at Sametinget kan være med på å påvirke at det skjer. Det kan ikke være slik at barn som vil ha samisk på skolen nektes det. Stå på!
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S

Nordre valgkrets