!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon NRK-Sameradio forkaster samisk
Årsmøtet i Kautokeino sameforening har med forundring registrert at NRK-Sameradio mener de har forbedret sitt tilbud og utvidet det, selv om de underveis ofret samisken i sin forbedrings- og utvidelsesiver, forteller styremedlem Karen Elle Gaup.

Publisert: 01.04.2007

Årsmøteuttalelse fra Kautokeino sameforening

Beklagelig avgjørelse

Årsmøtet i Kautokeino sameforening anser det som meget beklagelig at NRK-Sameradio har valgt å prioritere kun norsk når de fornyet internettsidene sine. Sameradioens sider har vært en av få sider på samisk på internett hittil. Sameradioens prioritering er et tilbakeskritt, og gir barn og unge følgende dårlige inntrykk “hva skal vi vel med den samisken” og “vi klarer oss vel uten” i den moderne mediaverden. Vi har med forundring registrert at NRK-Sameradio mener de har forbedret sitt tilbud og utvidet det, selv om de underveis ofret samisken i sin forbedrings- og utvidelsesiver.

Samisk er alltid taperen

Et grunnleggene viktig spørsmål i denne sammenhengen er: Hva er årsaken til at samisk alltid havner bakerst i køen når det er snakk om prioriteringer? Det forundrer oss at språket har så liten verdi og betydning at det kan velges bort når det måtte passe. Beslutningen styrker motstanderne av samisk språk og bekrefter overfor myndighetene at samene klarer seg med norsk, og at det ikke er behov for noen skriflige samiske nyhetstilbud.

Samiske institusjoner må våkne

Sentrale samiske institusjoner som har sterk påvirkningskraft burde være sitt ansvar bevisst og fremme og styrke samisk språk i hele Sápmi (Sameland) og at Sápmi er noe annet enn utelukkende den nasjonalstaten vi bor i. I stedet for å gi negative antydninger til barn og unge burde NRK-Sameradio heller oppmuntre ungdom til å lese og snakke samisk aktivit, og i særdeleshet på internett som er en flittig brukt arena for ungdom. Hvis NRK-Sameradios tanke var å forbedre og utvide tilbudet til den samiske befolkning, så er de tydelig at de har oversett samisktalende som NRK-Sameradio ble grunnlagt for – og de er nok en gang blitt taperne. Kautokeino sameforening synes det er helt uakseptabelt at skriftlig samisk forkastes på NRK-Sameradioen nyhetssider på internett.

Kontaktperson:

Styremedlem i Kautokeino sameforening Káren Elle Gaup, tlf. 909 85 997

Denne artikkelen på samisk

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S