Lisbeth Somby er bekymret for fremtiden til Samisk Hus i Oslo – et viktig samlingssted for samer i byen. Men for lite.
– Jeg mener det er viktig med uformelle og formelle møtearenaer, sier hun. – Dermed må vi ha et større hus. Hvor skal vi ellers møtes?
Avslag
Sametinget har i år satt av totalt 700 000 kroner til samiske møteplasser. Fra Oslo kommune kommer det stort sett ingenting.
– Svaret fra kommunen er at det er mange flerkulturelle som skal dele potten. Dermed behandles samer på linje med alle minoriteter. Samer er en del av den norske befolkningen. Vi bor i Oslo, og er en del av byens befolkning selv om vi er samer, påpeker hun.
Trangt
Som sagt: Det er ikke bare i samarbeidet med kommunen at samene havner i skvis. Kontorlokaler og små møterom holder ikke i lengden.
– Rammene må økes, og vi må finne egnede lokaler. Nå må vi ofte leie lokaler, og mister dermed muligheten til skikkelig formidling av musikk- og scenekunst. Samer som vokser opp i Oslo trenger et sted å få bekreftelse på egen identitet. De trenger Samisk Hus.
Hvem er Kirsten Lisbeth Somby?
Født: 1966 i Karasjok.
Oppvokst: I Karasjok og på sommerbeite på Ifjordfjellet/Børselvfjellet. Har bodd i Oslo siden 1996.
Sivilstand: Ugift, 1 datter.
Sameforening: Oslo sameforening.
Yrke: Praksiskoordinator for Tolketjenestens veiledere.
Bakgrunn: Vokst opp i reindriftsfamilie, fjøsrøkter i Tana, journalist i Min Áigi, miljøarbeider, lærer i samisk, frilanstolk for døve og døvblinde, tolk og praksiskoordinator. Bachelor i tegnspråk og tolking. Kurs i veiledning, kulturkunnskap og haptisk tolking. Jegerprøven, ridekurs og hundedressurkurs.
Andre interesser: Riding, friluftsliv og kultur. Medlem av Tolkeforbundet, Alna Ridesenter, Norges Jeger og Fiskerforbund, Norges Døveforbund og Oslo døveforbund.
Les mer om NSRs politikk i vårt valgprogram
Følg Lisbeth på hennes blogg
Se Lisbeth Somby på Youtube - også på tegnespråk
Flere bilder av Lisbeth Somby
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake