Samiske småsamfunn er sårbare med tanke på ekspertise på disse vanskelige områdene, og det er stor fare for at samiske overgrepsutsatte og samiske lokalsamfunn sliter under mangel på tilgang til et tilpasset hjelpeapparat. Kompetanse i samisk språk og kultur er svært viktig i disse sakene i tillegg til ekspertise på fag og dette må tas på alvor av sentrale myndigheter.
Da ordførerne i Porsanger og Kautokeino i mai 2006 henvendte seg til tre departementer , bl.a. Justisdepartementet, og ba om faglig bistand for å kunne ivareta at en rekke ofre, deres pårørende og andre i lokalsamfunnet som trengte hjelp i kjølvannet av omfattende overgrepssaker, ble de møtt av både justisminister Knut Storberget og departementene som avviste forslaget om et nasjonalt ressursteam.
NSR mener at også sakene fra Tysfjord faller inn i et mønster hvor det fremkommer med all tydelighet at hjelpeapparatenes utforming ikke ser ut til å nå de samiske brukerne. Det er også et faktum at tilliten fra samisk hold til hjelpeapparatet ikke er tilstede.
Som politikere har vi et ansvar for å arbeide med disse sakene kontinuerlig. NSR har derfor i 06/07 jobbet med relaterte saker og for å få frem tiltak som kan være en hjelp for de som rammes og for de samiske samfunnene i sin helhet.
Barnehus må ha samisk profil
Sametingsrepresentant Rita-Alise Porsanger fra Norske Samers Riksforbund (NSR) vil peke på at satsningen med Barnehus – som skal etableres på fem steder i Norge – må inneha samisk spesialkompetanse. NSR har tatt opp dette både i direkte henvendelse til justisdepartementet i september 2006 og i høringsuttalelse til departementet.
I høringsuttalelsen av 30.01.07 fra NSR er det henvist til de alvorlige overgrepssakene blant annet i Kautokeino og også i Porsanger og i uttalelsen står det blant annet:
"NSR mener at dette burde vært en sterk påminnelse om at det samiske perspektivet bør vektlegges i et slikt prosjekt. NSR mener samer har rett til å bli forstått, både språklig og kulturelt i sitt møte med institusjoner. Særlig i slike alvorlige saker som seksuelle overgrep er det viktig at samiske barn og unge får et tilbud med samisk språk- og kulturkompetanse.
NSR synes derfor at det er beklagelig at det ikke er tatt med innspill fra samiske fagmiljøer i arbeidet med Barnas hus. Dette kan føre til at slike forhold knyttet til samiske barn og ungdom ikke blir belyst, og dermed heller ikke håndtert godt nok. Det er i dag ikke godt nok apparat for å ivareta samiske barn og unge som utsettes for seksuelle overgrep. De samiske samfunnene ligger ofte langt unna den faglige ekspertisen og NSR anser det som svært viktig at samiske fagmiljøer er med i kompetanseoppbygging, og da spesielt i håndteringen av slike alvorlige saker."
Arbeid for å få et incestsenter i Vest-Finnmark
NSRs leder har også deltatt i et arbeid for å få etablert et incestsenter i Vest-Finnmark, et arbeid hvor også Dievddut blant annet deltok – men dette arbeidet stoppet opp da Alta kommune vedtok at krisesenteret skulle utvides med tanke på også ta seg av overgrepssaker.
Likeverdig hjelpeapparat tema på NSRs landsmøte
NSRs landsmøte vedtok for øvrig en resolusjon på NSRs 39.landsmøte 22.-24.juni i Bodø som direkte omhandler behovet for likeverdig hjelpeapparat:
Norske Samers Riksforbund landsmøteresolusjon 4/ 2007:
Samisk kompetanse ved Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep
I alle samfunn skjer det seksuelle overgrep, også i det samiske. Hver femte jente og hver syvende gutt i Norge opplever å bli seksuelt misbrukt før de er 18 år. Det mangler forskning om emnet, men det er grunn til å tro at tallene er de samme i det samiske samfunnet.
SMISO (Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep) støtter utsatte og pårørende med å bearbeide overgrep og seinvirkninger av disse. De arbeider etter "hjelp til selvhjelps"-prinsippet. Senteret innehar stor kompetanse, og er en viktig støtte til overgrepsofre.
Norske Samers Riksforbunds landsmøte viser med dette sin uforbeholdne støtte til senteret, og ser det som høyst nødvendig at kompetansen om incest og seksuelle overgrep i samiske samfunn forbedres. Senteret ønsker å utvide sin mulighet til å hjelpe overgrepsofre med samisk bakgrunn, men de mangler ansatte som behersker samisk.
NSR skal jobbe for at senteret får mulighet og midler til å ansette en eller flere med samisk kulturforståelse og språkkompetanse.
Kontaktinformasjon:
Silje Muotka, mobil 98487576
Rita-Alise Porsanger, mobil 95230748
Denne artikkelen på samisk
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake