!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Sametingsrepresentanter kritiserer Aracruz cellulose
Norske myndigheter må så raskt som mulig ta de nødvendige skritt for at indianerstammene Tupinikim og Guarani i Aracruz i Brasil snarest får tilbake sine tradisjonelle landområder slik de har krevd. Det sier Norske Samers Riksforbunds sametingsrepresentanter, Kirsti Guvsám og Nanna Thomassen.

Publisert: 10.05.2006

- Vi støtter fullt ut kampen som Indianerstammene Tupinikim og Guarani fører for å få tilbake sine opprinnelige landeområder som cellulosegiganten Aracruz har røvet fra dem, sier Guvsám og Thomassen. De viser til at selskapet Aracruz Cellulose, som er deleid av bl.a. kongens svoger, Erling Lorentzen, har bidratt til ødeleggelse av elver, skog, kultur og indianernes tradisjonelle levesett i området.

Ikke økonomisk kompensasjon
Nanna Thomassen har vært i det aktuelle området og snakket med urfolkene som er blitt frarøvet sine tradisjonelle landområder. Indianerne skal ha fått tilbud om et betydelig pengebeløp som økonomisk kompensasjon for de tapte områdene. De ønsker ikke penger men sine områder tilbake, eventuelt nye, forteller Thomassen.

Bryter internasjonale lover
Norge har ratifisert ILO- konvensjon nr 169 og har dermed forpliktet seg, ikke bare overfor norges urfolk, men også overfor urfolk internasjonalt. Derfor er det helt uakseptabelt at virksomheten til Aracrus Cellulose bryter både internasjonale konvensjoner og menneskeretter i sin bestrebelse etter større økonomisk profitt. – Vi mener at Norge må bidra til å stanse overgrepene mot urfolk og deres rettigheter i området., sier Thomassen og Guvsám.

Truet kultur
Høvdingen i den en Guaranistammene kunne fortelle at de har fått reaksjoner på at de har tatt i bruk ”hvite manns ting” som klokke og dongeribukse, og at de dermed hadde gitt opp sin egen kultur. Dette blir avvist av stammehøvdingen, som sier at det ikke er disse gjenstandene som skaper eller opprettholder kulturen. Han kunne fortelle at deres måte å bruke naturen på, bl.a. ved jakt og fiske, var viktig og nødvendig for å opprettholde både kulturen og levesettet. Det er dette som nå trues av Aracruz Celluloses okkupasjon av indianernes landområder, forteller Thomassen.

Kommenter denne artikkelen   
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S