- Jeg mener at vi må ta vare på ressursene i områdene våre, og vi må bruke økologisk helhetstenkning i det vi foretar oss. I det moderne samfunnet er kortsiktig profitt som oftest presset opp på dagsordenen. Dette går på bekostning av natur, miljø og levende lokalsamfunn, advarer Mikalsen.
Kåfjord - et samisk kraftsentrum
Og levende lokalsamfunn er han vant til fra Kåfjord, en mangfoldig og flott sjøsamekommune. Kåfjord er et kraftsenter for sjøsamekulturen i Troms. Riddu Riddu festivalen er et godt eksempel på at kultur kan bevege samfunnet fremover, at man kan skape vekst, arbeidsplasser og en verdensarena i ei lita bygd. Festivalen er gått over til å bli et fenomen og en eventyrlig feiring av urfolkskulturer.
Samisk miljømelding
Tor er troverdig i sitt langvarige miljøengasjement. Han har blant annet hatt jobben som miljøfyrtårnkonsulent i forbindelse med avviklingen av Riddu Riddu festivalen. - Alle ting teller. Noe er alvorlig galt når måsegg og fiskelever er miljøforgiftet. Jeg er i mot olje- og gassutvinning i Barentshavet, og jeg skal jobbe for at Sametinget legger frem en miljømelding i perioden 2005-2009. Jeg er meget skremt over de siste hydraulikk utslippene i forbindelse med prøveboring i Barentshavet. Vi må få satt en stopper for denne aktiviteten, sier han bestemt.
Friluftsmannen fortsetter med en oppfordring om å begynne i det små: - Jeg mener at vi samer trenger å jobbe med bevisstheten når det gjelder miljøvern. Ikke bare fordi våre tradisjonelle næringer er tett knyttet til naturen, men også som en solidarisk aksjon for urfolk i det sirkumpolare området, sier Tor.
Ungdom tengs i fiskerinæringa
Som leder i Gáivuona NSR er selvsagt også kyst- og fjordfiskernes betingelser viktig. - Ungdommen kommer ikke seg inn i næringen, sier Tor Mikalsen. - Jeg vil jobbe for at rekrutteringen til fjordfisket tar seg opp. Dette fisket foregår med relativt små båter og passive redskaper, noe som gir en økologisk riktig beskatning og høy verdiskapning per kilo fisk. Vi må bygge ned den havgående flåten til fordel for kystflåten og vi må stoppe oppdrettsvirksomhet som skader fjordfisket. Videre må rettigheter som er fratatt kyst- og fjordområdene fra og med 1990 tilbakeføres. Dette mener jeg må gjøres gjennom å bygge fiskeriforvaltninga på nærhets- og avhengighetsprinsippet, der ressursene forvaltes regionalt og lokalt.
Krav til tospråklighetsmidler
En annen sak som opptar Tor, er å jobbe for at det stilles strengere krav til kommuner og fylkeskommuner for hvordan tospråklighetsmidlene fra Sametinget brukes. - Vi må sikre et målrettet godt arbeid for å bevare og å utvikle samisk språk. Midler gitt til dette formålet skal brukes på en langsiktig måte slik at språket styrkes og videreføres, mener han.
Arkeolog
Mikalsen jobber også med å sikre registrering av kulturminner og stedsnavn. - Dette er et viktig arbeid, sier arkeologen. Målet er å publisere kunnskapen på nettet. Tor er engasjert i mange ting. Men nå har han tenkt seg inn på Sametinget med sitt engasjement. - Jeg ser for meg at Sametinget har en viktig rolle i bærekraftig næringsutvikling i Sápmi. Tradisjonelle kombinasjonsnæringer er under press, og Sametinget er etter mitt syn det eneste organet som kan sikre betingelsene for disse næringsformene, avslutter han.
Kontakt Tor Mikalsen: tor@gronne.no . Telefon: 993 26 744
Samisk versjon
Kommenter denne artikkelen