En spent og mulig kommende sametingspolitiker Piera Heaika Muotka (19 år) troppet opp i Lakselv sammen med NSRs sametingsgruppe på sitt første gruppemøte i september 2011. – Jeg hadde fått sakspapirer tilsendt og som jeg brukte for å forberede meg til gruppemøtet, forteller Muotka. På gruppemøtet fikk traineen velge en sak som han ønsket å følge gjennom hele prosessen. Deretter reiste han til Karasjok på plenum for å følge saksgangen.
- Jeg fulgte en sak gjennom hele plenumsuka slik at jeg fikk god innsikt i den, forteller Piera Heaika. – Saken var nordisk språksamarbeid på tvers av landegrensene. Først fikk jeg presentert saken under gruppemøtet, der hele NSRs sametingsgruppe kom med sine synspunkter til saken. Deretter ble jeg med den fraksjonen som hadde ansvaret for saken for videre bearbeiding av saken. Under komitemøteuka ble språksamarbeidsaken behandlet i en komité der alle partiene på sametinget hadde representanter, som jeg også fulgte sammen med NSR fraksjonen. Tilslutt ble saken tatt opp på plenumsforhandlinger og vedtatt, forteller traineen om hvordan han fikk innsikt i en sak.
En sak om språksamarbeid på tvers av landegrensene høres kanskje stort og tungt ut, men dette handler i stor grad om hva vi samiske unge gjør i det daglige, vi treffes og vi kommuniserer og vi er sammen på tross av grensene og på tvers av grensene. – Piera Heaika sier at det ikke var så vanskelig å forstå det politiske språket som han fryktet. - De politiske begrepsbruket er fort gjort å lære seg å forstå, og det handler igrunn om grasrota og om meg og deg, mener Piera Heaika. -Det var interessant å se at avstanden mellom politiske planer og den samiske hverdagen kanskje ikke er så stor, sier den engasjerte traineen.
Traineen følger sametingsgruppa i to omganger
– Det var selvfølgelig spennende å være med på de ulike saksbehandlingsprosessen, men jeg syntes det var ganske krevende å sette seg inn i hvordan saksprosessene fungerte første gangen, sier Piera Heaika. - Men ved oppholdets slutt merket jeg at jeg med litt erfaring kunne ha forstått enda mer av saksbehandlingsprosessen som ble påbegynt på NSRs gruppemøte før plenumsuka. Dette er selvfølgelig positivt, og vitner jo på at jeg faktisk har lært noe under traineeoppholdet, sier Piera Heaika avslutningsvis.
Det er en mulighet for en trainee å følge sametingsgruppa to ganger. Den første gangen kan man observerer, lære, skriver pressemeldinger, oppdaterer sosiale medier, mens man den andre gangen gjør teori om til praktikk og jobber enda dypere med saken, skriver merknader og kanskje til og med jobber med å skrive en sak som en av NSRs Sametingsrepresentanter kan fremme (og som selvfølgelig er i tråd med NSRs politikk). Her kan man tenke seg at en trainee vil kunne fremme hans/hennes hjertesak, enten om den er lokal eller nasjonal, som for eksempel nedleggelsen av den lokale ungdomsklubben, eller problemer man opplever samisk elev eller student.
Bli den neste NSR traineen- klikk her.
------------
Sámegillii / På samisk
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake