Muotka begynte imidlertid sin tale med et tilbakeblikk og noen refleksjoner om NSRs 40-årige historie:
- Vi er samlet her for å gjennomføre NSRs 40. landsmøte. Jeg er stolt av å kunne gjennomføre landsmøtet nettopp her i Kautokeino.
Kautokeino er et samisk samfunn hvor både språket, tradisjonene og de samiske næringene står spesielt sterkt.
Jeg har fulgt utviklingen i Kautokeino de siste årene og latt meg begeistre over hvordan man har tatt tak i vanskelige saker og midt i dette har man hatt ukuelig fremtidstro og arbeidet målrettet for å få til positive etableringer.
En av stifterne delegat i dag
Jeg vil bruke tiden her til å snakke om håp og tro. Det må ha vært nettopp håpet og troen på en annen fremtid for det samiske folket som var drivkraft for 12 menn og kvinner når de tok en stor beslutning og et stort ansvar for den samiske fremtiden en høstdag for 40 år siden.
De 12 utsendingene som møttes her i Kautokeino den 30. november i 1968 var fremsynte og modige kvinner og menn. De stiftet Norske Samers Riksforbund.
Blant stiftere finner vi samiske samfunnstøtter og pionerer – og samtlige la ned en stor samfunnsinnsats gjennom mange, mange år. Jeg er spesielt takknemlig for at fire av disse har meldt sin ankomst til jubileumslandsmøtet. Hans J. Nergård, Edel Hætta Eriksen, Odd Mathis Hætta og Mikkel A. Gaup deltar på ulike deler av landsmøtet, og jeg vil gjerne henlede oppmerksomheten på Edel Hætta Eriksen som sitter på delegatbenken for Kautokeino sameforening.
Ildsjeler har bidratt med mye
Dette landsmøtet er spesielt for oss på så mange vis. Det er tid for å ta oss et blikk tilbake, ta en titt på hvor vi er i dag og se fremover på hvilke målsetninger som vi skal oppnå med vårt arbeid. Vi har gjennom alle disse år gjennom organisert arbeid vist en bemerkelsesverdig evne til å endre egen situasjon og samfunnene vi lever i.
Gjennom lokallagene våre arbeider NSR for samekulturen og det samiske folket. Kurs, festivaler, samiske dager og andre kulturelle aktiviteter har alltid vært en hovedaktivitet i NSRs arbeid. Ildsjeler i lokallag har arbeidet hele veien for å fremme samiske saker i alle våre virkedager. Jeg vet at det betyr svært mye for svært mange.
- Var riktig å gi fra oss makten
Siden sist vi traff hverandre i Bodø har det skjedd mye. Etter nesten 18 år var den tiden kommet da vi måtte slippe taket på styringen av vårt hjertebarn, Sametinget.
Ingen kan si at det var dette vi ville, men samtidig var det en riktig avgjørelse på grunn av omstendighetene.
Vi har i NSR en godt utviklet felles forståelse for at vi må sørge for at vi har alliansepartnere for å oppnå gjennombrudd i samesaken. Det er nettopp dette – å forstå konsekvensen av å ta ansvar for større felleskap enn oss selv som faktisk ble det springende punktet i flertallsposisjonen vi hadde bygget etter valget i 2005. Det sviktet dessverre på dette viktige punktet – vi måtte ta inn over oss at det manglet forståelse for den gjensidige ansvarligheten i samarbeidet i posisjonen.
Aili en dristig politisk leder
Aili Keskitalo viste seg i denne situasjonen som en dristig politisk leder gjennom å synliggjøre at NSR fortsatt har stor vilje og uttalt mål om å danne grunnlag for å styre Sametinget. Sametingsgruppa arbeidet derfor til siste slutt med løsninger sammen med enkeltlister og deretter ved å forsøke å vende seg mot AP. Det var slik at det ikke var mulig å finne felles grunnlag for å fortsette i posisjon.
NSR har tatt opposisjonsrollen på alvor i året som har gått, og jeg er stolt av Keskitalo og sametingsgruppa for den dyktighet de har vist både i posisjon og nå i opposisjon. Det samme gjelder NSR som helhet.
Det er godt å oppleve at vi ikke bare er solskinnspassasjerer, men at vi arbeider for samesaken uavkortet uansett omstendigheter.
Hvor er Ap`s selvbestemmelse?
NSRs arbeid er preget av tanken om at vi samer selv skal organisere oss for å arbeide for vår sak. Dette ansvaret for selv å påvirke egen fremtid gjennom å utvikle tanker og politikk skal vi ikke ta for gitt.
Vi skal på dette landsmøtet diskutere selvbestemmelse.
Jeg registrerer at dagens sametingsråd fra AP har lagt frem forslag om å skille ut NRK Sámi Radio som et eget samisk medieforetak. Begrunnelsen for forslaget er urfolksdeklarasjonens bestemmelser om rett til medieautonomi og at det i denne sammenhengen er problematisk at NRK Sámi Radios programdirektør er underlagt kringkastingssjefen.
Jeg lurer da på APs sametingsgruppe selv tar tilstrekkelig ansvar for samenes selvbestemmelse gjennom organisasjonsformen de har valgt seg?
Det er nemlig ikke så greit å vite nemlig hvem som egentlig bestemmer samepolitikken i Arbeiderpartiet. Gjentatte diskusjoner i mediene mellom partifeller i AP har vist oss det. Er det Olli og hans gruppe eller samepolitisk forum som vedtar APs samepolitikk? Eller er det sentralstyret, fylkesordføreren eller fylkeslagsledere?
Vi samer må organisere oss selv
Hva betyr selvbestemmelsesdelen i urfolksdeklarasjonen i forhold til betydningen av demokratiutvikling i de samiske samfunnene? Betyr ikke det blant annet at vi samer må ta ansvar for å organisere oss selv – bringe frem saker selv – vedta disse i Sametinget selv og gjennom dette virkeliggjøre samisk folkestyre?
NSR skal fortsatt ta ansvar!
Det er dette vi tror på i NSR. Det er derfor jeg både tror på og håper at NSR skal komme i posisjon på Sametinget igjen etter neste valg.
Gjennom 40 år har vi vist kapasitet og vilje. Vi har tort å tenke nye tanker og vi har evnet å virkeliggjøre disse tankene.
Nå må vårt fokus være å arbeide for å få tillit gjennom valg til å fortsette det gode arbeidet for samesaken. Vi har lange tradisjoner for å ta ansvar for det samiske fellesskapet i NSR og det skal vi fortsette med.
Har håp og tro på en bedre framtid
Det er håpet og troen på en bedre fremtid som fortsatt er drivkraften for oss i arbeidet vi gjør i denne salen. Vi bærer med oss en viktig og sterk arv som vi skal ta med inn i fremtiden.
Landsstyrets gave til NSR i anledning 40 års jubileet er at vi har fått digitalisert og offentliggjort 40 års resolusjoner fra NSR. I disse uttalelsene er våre håp og vår tro uttrykt.
På landsmøtet skal vi drøfte viktige saker hvor vi uttrykker våre nye målsetninger.
- Vi skal vedta valgprogram,
- vi skal velge presidentkandidat og ny leder,
- vi skal drøfte selvbestemmelse og
- vi skal vedta miljøpolitisk program.
Jeg vil med dette ønske landsmøte lykke til med forhandlingene!
Takk for oppmerksomheten!
Denne artikkelen på samisk
Kommenter denne artikkelen