!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Synliggjorde den samiske skolesituasjonen
Synnøve Solbakken-Härkönen (NSR) ønsker å sette fokus på situasjonen i den samiske skolen.
På Sametingets plenumsmøte i Karasjok i dag satte sametingsrepresentant Synnøve Solbakken-Härkönen (NSR) fokus på den samiske skolesituasjonen. - Samisk er mindre verdt i skolen enn det norske språket, hevdet hun.

Publisert: 27.05.2008

Synnøve fortalte at hun sist uke leste et leserinnlegg hvor en mor forteller om situasjonen for samiske elever og beskriver hverdagen i den samiske skolen. Moren skrev at hennes barn ikke har fått undervisning på samisk i alle fag, til tross for at barnet går på skole i Kautokeino.

Samtidig fortalte elev ved Karasjok ungdomsskole Saja Stueng sist vinter i media at skolen nær sagt gjør elevene til analfabeter i eget språk og at hun som elev ikke lenger kunne godta at skolen i svært mange sammenhenger nedprioriterte samisk.

Samisk taper

- Disse to eksemplene viser at selv ikke elevene i sentrale samiske områder får undervisning på samisk, til tross for opplæringslovens klare bestemmelser om undervisning i og på samisk. Opplæring på samisk er ikke kun et spørsmål om penger, understrekte Solbakken-Härkönen.

- Det kan virke som at jo eldre elvene blir, dess mindre undervisning på samisk. I løpet av tiden på grunnskolen inntreffer et språkskifte. Når barna behersker norsk godt nok, blir ikke samisk lenger prioritert. Hvilket inntykk gir det til elevene om verdien av det samiske språket? Jo, at samisk er mindre verdt enn norsk språk, fortsatte Solbakken-Härkönen.

Det er snakk om elevenes framtid og språkets framtid. Derfor spurte Synnøve sametingsrådet om hvilke tiltak de vil sette i gang for å avhjelpe situasjonen?

Arroganse?

Deretter fortalte sametingsrepresentant Synnøve Solbakken-Härkönen om ungdomsskoleelev i Karasjok Saja Stueng som i januar i år skrev et brev om situasjonen på skolen, og ba om hjelp både fra norske og samiske skolemyndigheter. Hun har også sendt brevet til Sametinget – for fire måneder siden.

- I går snakket jeg med henne og hun fortalte at hun enda ikke har fått noe svar fra Sametinget. Barneombudet hadde svart på henvendelsen for tre måneder siden. Dette er flaut, sa Solbakken-Härkönen.

Dát artihkkal sámegillii

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S