!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Balto Henriksen møter seg selv i døra

Jánoš Trosten slår  i et leserinnlegg tilbake mot Marianne Balto Henriksens (AP) fremstilling av at NSR foreslår en gigantkommune. Trosten ønsker fremme en samfunnsdebatt om fremtidig kommunestruktur. - Balto Henriksens utspill er mistillit til egne partifeller, konstaterer Jánoš Trosten. Publisert: 11.08.2005

Av Jánoš Trosten

Sametingskandidat NSR/ SáB og Stortingskandidat SáB

 

Marianne Balto Henriksen forsøker i Finnmarken den 10. august å gi inntrykk av at NSR foreslår en gigantkommune i Indre-Finnmark. Det er ikke riktig. NSR foreslår ikke noen gigantkommune og har heller aldri foreslått det. NSR vil heller ikke foreslå det.

 

Storstilt kommunesammenslåing har arbeiderpartiordførere i Kommunenes Sentralforbund (KS) ivret for og det er denne debatten jeg vil være med på. Balto Henriksen bør feie for sin egen dør og ikke tøve i mangel på politiske saker. Jeg vil være med i en debatt om framtidig kommunestruktur i Norge. Det er det saken dreier seg om.

 

Nå er det slik at Arbeiderpartiet har en lang tradisjon i å «tenke» for folket og partiet har ingen tradisjon i å la mennesker i samfunnet tenke. En slik gammelsosialistisk tenkning er heldigvis et svunnet element i store deler av samfunnet. Noen elementer ligger fortsatt i dypt forankret i Arbeiderpartiet og det har Tanas ordfører til fulle vist når hun kaller andres meninger for idioti i balansert samfunnsdebatt.

 

Balto Henriksen sier at store kommuner vil forsterke fraflytting og svekke samisk språk, kultur og næringer. Det overrasker meg at Balto Henriksen påstår slikt. Hun satt nemlig selv i den nylig avsluttede Distrikskommisjonen (Barlindhaugkommisjonen) og forfektet og foreslo med stor overbevisning at store regioner vil styrke bl.a samisk språk, kultur og næringer. Balto Henriksen var også åpen for å ha Finnmark innlemmet i en stor region med Troms fylke. Balto Henriksen og kommisjonen var heller ikke fremmed for en stor Nord-Norsk region. Det er noget større enn kommunene i Indre-Finnmark tilsammen.

 

Kan Balto Henriksen forklare hvorfor og hvordan  en «stor kommune» vil svekke samisk språk , kultur og næringer,  mens f.eks en storregion med Troms og Finnmark derimot vil styrke samisk språk, kultur og næringer? Kan Balto Henriksen forklare hvorfor en storregion ikke vil føre tilfraflytting, mens en større kommune vil gjøre det? Kan det være at Arbeiderpartiet i all hovedsak har makta i kommunene i Finnmark?

 

Jeg setter pris på at Balto Henriksen offentlig og midt inn i valgkampen uttrykker mistillit til kommunene og Arbeiderpartiordførere og Arbeiderpartimakta rundt om i kommunene. Ærlighet setter jeg nemlig stor pris på.

 

NSR/SfP vil ha sterke bygdesamfunn og levende samisk språk og kultur. Dessverre har Arbeiderpartiet i Tana utarma mange bygdesamfunn i Tana og nu har arbeiderpartiet kastet seg over Seidafjellet og vil utarme og ødelegge nabokommunen ved å flytte vitale institusjoner til Tana. Det er dette Arbeiderpartiet kaller for god distriktspolitikk. Heldigvis har vår dyktige Ellen K. Saba (Samefolkets Parti) til en viss grad maktet å stagge Arbeiderpartiets sterke sentraliseringsiver. Men det er vanskelig når Arbeiderpartiets sentraliseringsbukker skal passe på havresekken.

 

 

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S