!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Fritt fram for fryseboksfiskerne?
Turistfisket har vært debattert flittig i media i det siste. Også i mange samiske områder er turistfisket en betydelig næring. Men turister som fyller frysebokser med filet er til skade både for reiselivet og bærekraftig forvaltning av lokale fiskebestander. En reportasje i Fiskeribladet 5. juli og intervju med fisketurister i andre aviser har dokumentert at dette problemet er reelt

Publisert: 10.08.2005

Av Tor Mikalsen,

Sametingskandidat for NSR (Norske Samers Riksforbund)

Nord-Troms

 

For å komme problemet til livs varslet Fiskeridepartementet i fjor at det skulle innføres en utførselskvote på fisk på 25 kg. Midt i juni i år bakket departementet ut og besluttet at kvoten likevel ikke skulle innføres. Fiskeriminister Ludvigsen begrunnet dette med at en utførselskvote måtte gjelde for alle og at tollvesenet ikke hadde noe apparat for mottak og oppbevaring av beslaglagt fisk. Dette virker etter min mening som forsøk på å tåkelegge saken. Jeg kan ikke skjønne problemet med at vi alle kun skal ha lov til å ta 25 kg fisk ut av landet. Det må da være mer enn nok.

Argumentet om manglende apparat for mottak og oppbevaring av beslaglagt fisk virker også tynt. Hvis det finnes politisk vilje er det meste mulig. Ludvigsen har så vidt meg bekjent ikke kommet med noen nærmere begrunnelser om hvorfor dette skulle være så vanskelig. Poenget her er jo å lage et regelverk og utføre kontroller slik at fryseboksene blir værende igjen i Tyskland og Holland.

Kommunalminister Erna Solberg var også på NRK Nordnytt 02. august bekymret for at fisketuristene kan føle det ubehagelig å bli kontrollert i tollen. Men vi tillater jo for eksempel ikke fri innførsel av sprit selv om mange kan føle det ubehagelig med grensekontroll. Nå som de fleste ser ut til å være enige i at turistfiske bør reguleres, er utførselsbegrensninger en måte å begynne på. Jeg vil anta at de aller fleste tilreisende turister vil ha forståelse for at det gjøres stikkprøver for å komme fryseboksfiskerne til livs.

Om  turistfisket skal være bærekraftig og få lokal aksept, må dette fisket inn i skikkelige regulerte former Reiselivsnæringa sier selv den støtter reguleringer. Næringa bør vise dette ved å forklare Ludvigsen og Solberg at det er både mulig og betimelig å innføre utførselskvote nå.

 

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S