!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Stem på forhånd

Onsdag 10. august åpnes det for å kunne forhåndsstemme til sametingsvalget. Kommunene har ansvar for å informere om hvor forhåndsstemme kan avlegges. NSRs leder og presidentkandidat oppfordrer de som ikke har mulighet å stemme på valgdagen om å benytte muligheten til å forhåndstemme. - Valgdeltakelse er viktig, sier Aili Keskitalo, - ved å ikke bruke stemmeretten lar du andre bestemme for deg.Publisert: 09.08.2005

 

Onsdag 10. august åpnes det for å kunne forhåndsstemme til sametingsvalget. Kommunene har ansvar for å informere om hvor forhåndsstemme kan avlegges. - Det er mange velgergrupper som benytter seg av muligheten til å forhåndsstemme, sier NSRs leder og presidentkandidat Aili Keskitalo. Forhåndsstemming er særlig aktuelt for de som er borteboende studenter, oppholder seg på sommerbosted, pendlere eller på annen måte er utilgjengelig valgdagen 12. september.

 

Bruk stemmeretten

- Valgdeltakelse er viktig, fortsetter Aili Keskitalo som kan bli den første kvinnelige sametingspresidenten. Keskitalo påpeker at stemmene avgjør hvem som skal styre Sametinget den kommende perioden. Valgforskriften er endret, og det skal velges 43 representanter til Sametinget dette valget. Fire utjevningsmandater gjør valget ekstra spennende.  Utjevningsmandatene går til kretser med flest godkjente stemmer. Det betyr at det ikke er nok for kretsene å ha mange registrert i samemanntallet, mange må gjøre bruk av stemmeretten sin. Ordningen vil gi dårligere uttelling for valgkretser med mange hjemmesittere. Dette betyr at det er viktigere for velgerne å avlegge stemme. - Ved å ikke bruke stemmeretten lar du andre bestemme for deg, sier Aili Keskitalo.

 

Sjekk at også du står i samemanntallet

For å stemme til sametingsvalget, må man være innført i samemanntallet før den 31. mai dette år. Velgerne skal ha mottatt et valgkort hvis de er korrekt registrert i samemanntallet. Manntallet skal også legges ut til gjennomsyn, og hvis en feilaktig ikke er registrert i manntallet, må man kontakte Sametinget. Kommunene er teknisk arrangør for valget, også for sametingsvalget.

 

Håp om flere kvinner på Sametinget

- Foran dette valget har Norske Samers Riksforbund nominert dyktige samekvinner på topp på mange av listene. Dette fordi NSR mener at Sametinget må være representativt og ha best mulig legitim forankring. Forrige periode var kun 7 av 39 representanter kvinner, sier Aili Keskitalo. Hun forsikrer at NSRs politiske linje vil videreføres, selv om det er en ny gruppe med representanter på vei til Sametinget. - Nye representanter har nye arbeidsformer og jeg håper på en åpen og direkte dialog med de samiske samfunnene i jobben på Sametinget, sier Keskitalo om NSRs toppkandidater. - Jeg ser frem til å få treffe velgerne, avslutter Aili Keskitalo som gleder seg til valginnspurten.

 

 

Lenker:

Pressebilder Aili Keskitalo: http://www.nsr.no/website.aspx?objectid=1&displayid=9354

Mer om presidentkandidaten: http://www.nsr.no/website.aspx?displayid=9065

Mer om NSR: http://www.nsr.no

Kommunal- og regionaldepartementet: http://www.dep.no/krd/valg2005

Sametinget: http://www.sametinget.no/Artikkel.asp?AId=415&back=1&MId1=16&MId2=219&MId3=234

 

Kontaktperson: leder og presidentkandidat for NSR, toppkandidat på NSRs liste til sametingsvalget i Kautokeino, Aili Keskitalo,

mobiltelefon: 95 07 27 43

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S