!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Sjokkert over rasisme mot samiske barn
1. kandidat Gunn Britt Retter
NSRs/ SáBs listetopper i Varanger, Gunn Britt Retter og Christina Henriksen, er sjokkerte over hetsen mot barn fra Karasjok på fotballturnering i deres valgkrets. - Det er rystende at samiske barn utsettes for rasisme. Vi oppfordrer arrangørene til å ta et oppgjør med hetsen, og at det settes i gang en antirasistisk satsning i fotballmiljøet i Finnmark, uttaler de.

Publisert: 29.05.2005

Foruroligende at barn angripes i uskyldig idrettslek. 

Retter og Henriksen peker på at Varanger er et område med levende og sterke samiske samfunn. - Det er foruroligende at samiske barn opplever å bli angrepet med rasistisk hets mens de spiller fotball. Når barn deltar på idrettsarrangementer forventes det at denne arenaen er fri for fordommer og rasisme. Det påligger idretten et stort ansvar å legg til rette for en fordomsfri og inkluderende idrettslek, sier Gunn Britt Retter (34), toppkandidat på Vàrjjat Sàmiàlbmot Lihtu NSR/ SàB sin liste til sametingsvalget i Varanger.

- Jeg er dypt skuffet over at slik rasisme utfoldes i Sør Varanger, sier Christina Henriksen. - Man skulle trodd at vi hadde kommet lengre
i 2005. Takket være engasjerte foreldre og samiske organisasjoner er riktignok oppvekstvilkårene for samiske barn i Sør-Varanger forbedret de siste årene, sier Henriksen.  Men hun legger ikke skjul på at det ennå finnes enkelte holdninger mot samer som kan karakteriseres som rasistiske. - Når disse kommer fra barnemunn, vet vi jo at det kommer fra foreldrene. En holdningskampanje er dermed helt nødvendig for å bedre oppvekstvilkårene ytterligere, slår Christina Henriksen fast.  Henriksen (22) kan bli den første sametingsrepresentanten fra Sør-Varanger på Sametinget. Hun lover at hun vil jobbe for å bedre barn- og unges betingelser gjennom sitt arbeid på Sametinget i den kommende perioden.

Også hets mot voksne spillere

Tidligere har det kommet frem at også voksne fotballspillere opplever samehets under fotballkamper. Finnmark fotballkrets lovte den gang å gripe fatt i dette. Holdningsendringer handler ikke nødvendigvis om de store pengene, det er de to kandidatene enige om. - Men de voksne må gå i bresjen og påtale slik rasisme. Folk som hetser barn, bør vises bort fra området, sier Retter og Henriksen.

De to toppkandidatene er enige om at rasisme er aldri akseptabelt. De ser på idretten som en hjørnestein i utviklingen av frie og selvstendige individer. Å møte rasisme på etnisk grunnlag på denne arenaen, er destruktivt og skadelig. - Jeg oppfordrer sentrale idrettsledere i Sør-Varanger og Finnmark til å ta avstand fra rasismen. Kanskje burde de arrangere en fotballturnering mot rasisme, foreslår Gunn Britt Retter . Hun minner om at at Sør Varanger også er et østsamisk kjerneområde. - Den særegne østsamiske kulturen er presset fra alle kanter. For å sikre denne gruppen videre, må de støttes i arbeidet med samfunnsutvikling og i å styrke kulturen sin, sier Retter.

Stopp rasismen!


Nå vil NSRs to toppkandidater ta initiativ til et opprop for å stoppe rasismen. - Vi utfordrer alle toppkandidater på alle lister til stortings- og sametingsvalget i Finnmark til å ta avstand fra rasismen, utfordrer Gunn Britt Retter og Christina Henriksen.

NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo (36) melder seg som den første til å skrive under på lista. - Jeg ser meget alvorlig på dette, sier presidentkandidaten. - Rasisme må tas på alvor. Det er historien et vitne på.

--------------------------------------------------------------------------------------

Kontakt informasjon

Várjjat Sámiálbmot Lihtu NSR/ SáB toppkandidater i Varanger:

Gunn Britt Retter, mob. 913 59 222 eller 00 45 60 62 81 21

Christina Henriksen, mob. 97 64 19 90

 

NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo, mob. 950 72 743

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S