!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Kritiserer Skånland skole
Stuornjárgga Sámenuorak retter kritikk mot Skånland skole etter elevrådet ved Skånland skole tok avstand fra samisk skilting på skolen. - Skolen har ikke gitt god nok opplæring i samisk historie, konstaterer leder i Stuornjárgga Sámenuorak Runar Myrnes Balto.

Publisert: 26.11.2004

I et oppslag i Harstad Tidende 20.11.04 kan man lese om en spørreundersøkelse gjort blant elevene om et samisk navn og skilting på samisk ved Skånland skole. På bakgrunn av denne spørreundersøkelsen sa elevrådet nei til samiske skilt på skolen. Stuornjárgga Sámenuorak sendte et åpent brev til Skånland skole og Skånland kommune om saken. - Vi synes det er trist at slike uttalelser finner sted, sier leder i Stuornjárgga Sámenuorak Runar Myrnes Balto.

Retter kritikk mot skolens ledelse og lærere

Stuornjárgga Sámenuorak retter kritikk mot skolens ledelse og lærere. - Dette utspillet viser at skolen ikke har lyktes i å ha god nok opplæring i nasjonal og lokal samisk historie og kulturhistorie. Der stikkord som sosialdarwinisme, fornorskning og fordommer er sentralt., skriver Stuornjárgga Sámenuorak i brevet.

De mener at kunnskapen om det samiske må økes blant elevene. -Vi ber om at lærere ved Skånland skole kjenner sitt ansvar og lærer elevene den historiske og samtidsmessige situasjonen til samene, sier Runar Myrnes Balto. -Man må huske på at Skånland skole ikke er en skole kun for norske barn og unge, men også samiske barn og unge, bemerker Runar Myrnes Balto. -Derfor ønsker vi at det samiske navnet blir likeverdig med det norske, sier han. Runar Myrnes Balto sier videre at hvis fordommer ovenfor samene og usynliggjøring av det samiske skal være rådende ved Skånland skole, kan man stille seg undrende om man ikke burde opprette en egen sameskole.

Stuornjargga Samenuorak vil derimot berømme kommunestyret som på torsdag vedtok at skolen skulle ha et samisk navn også. -Dette er et stort fremskritt for det samiske i kommunen, og viser at kommunestyret heldigvis ikke legger vekt på uinformerte parters uvitenhet, avslutter Runar Myrnes Balto.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S