!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Sørsamiske saker på plenum
På Sametingets plenum i Karasjok i dag fremmet Kirsten Appfjell to nye saker på vegne av NSRs samarbeidsgruppe. Den ene saken omhandlet rekruttering av sørsamiske lærere ogden andre var om mangelen på sørsamiske tv- og radioprogram.

Publisert: 24.11.2004

Kirsten Appfjell, som selv er lærer, forteller at det er stadig flere barn som ønsker opplæring i sørsamisk. - Dette er meget gledelig, sier Kirsten Apfjell. - Dette øker det allerede store behovet for lærere i sørsamisk, men desverre er rekrutteringa av sørsamiske lærere lav, forteller hun videre. - Det er et skrikende behov for flere lærere, fastslår hun.

Trenger flere sørsamiske lærere

Ingen høgskoler eller universitet har i dag hovedansvaret for utdanning av sørsamiske lærere. - Det gjennomføres sporadiske kurs på ulike høgskoler, uten sammenheng eller kontinuitet mellom de ulike kursene, sier Kirsten Appfjell. Kurs på 30 studiepoeng, som er minimuskravet høgskolen krever for  å godkjenne samisk som en del av høgskolegraden, starter med flere års mellomrom. - Studenter risikerer derfor å ikke få fullført sin høgskolegrad da de venter på få gjennomført et slikt kurs i samisk. Det er uheldig, fastslår Appfjell.

Kirsten Appfjell ba derfor om det snarest igangsettes et arbeid for å sikre kontinuerlige høgskolebaserte kursenheter i sørsamisk. Hun mener at Sametinget bør nedsette et utvalg som i samarbeid med Høgskolene i de sørsamiske områdene sikrer at det utdannes sørsamiske lærere.

Sørsamiske radio- og tvprogram

Den andre saken Kirsten Appfjell fremmet på vegne av NSRs samarbeidsgruppe er om NRK Sami Radios sørsamiske tilbud. Det sendes i dag kun 2 ganger 30 minutter radio per uke og det er ansatt en sørsamisk journalist i NRK Sami Radio. Kirsten Appfjell forteller at når denne ene journalisten ikke er på jobb, må nyheter og andre program gå i reprise. - Man har tatt kontakt med NRK Sami Radio om dette, sier Appfjell, - de sier seg enige i at man trenger flere sørsamiske, men at disse ikke kommer av seg selv, forteller hun.

TVprogram på sørsamisk er en sjeldenhet. -Til vår store glede ble det i november 2004 laget to barne-tv innslag på på sørsamisk, forteller Kirsten Appfjell. -Men dette er altfor lite, fastslår hun. Kirsten Appfjell sier at hvis man skal gjøre sørsamisk til et levende språk, er vi avhengige av at sørsamisk synliggjøres i media. Derfor ba Kirsten Appfjell om at det snarest settes av midler til utdanning av sørsamiske journalister, midler til sørsamiske programmer og utvidelse av sendetiden på NRK slik at ikke de samiske sendingene komkurrer internt.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S