!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Samiskspråklige kommuner i uvisse
Cecilie Grape mener forvaltningskommunene for samisk språk nå blir kastet ut i det uvisse. Foto: Rolf Johansen.
Cecilie Grape har noen kritiske innvendinger til sametingsmeldingen om samisk språk, som ble vedtatt i forrige uke. Hun peker på den store usikkerheten dagens forvaltningskommuner får når de nå skal bli kalt ressurskommuner. Hva er innholdet i det nye begrepet?

Publisert: 05.03.2013

- Sametinget kaster de samiske forvaltningskommuner ut i det uvisse, det sier NSRs 1. vara i Gáisi valgkrets, Cecilie Grape.

Den siste uka i februar behandlet Sametinget sametingsmelding om samisk språk, hvor det varsles at det samiske forvaltningsområdet skal erstattes med noe som omtales som en ressurskommuneordning.

- Problemet med dette er at sametingsmeldingen på ingen måte avklarer hva ressurskommuneordningen skal inneholde. Samtidig viser en rekke evalueringer av den eksisterende ordningen at disse kommunene sliter med ressurs- og kompetanserekruttering. NSR mener at kommuner i de tradisjonelle samiske områdene skal sikres forutsigbare rammer for språkarbeid, og være prioritert i konkurransen om språkressurser, fremhever Grape.

- Sametingsrådet må avklare hva ressurskommuneordningen skal være, fordi det nå er stor usikkerhet omkring dette. Det man nå legger opp til er å forandre kun for å forandre, uten å definere innholdet.

- Det er allerede betydelige utfordringer med å sikre en tospråklig forvaltning innenfor de samiske forvaltningskommunene. Dette i seg selv viser at det fortsatt er svært nødvendig med en konsentrert innsats i disse kommunene, sier Grape.

Ordningen er til for at den samiske befolkningen skal sikres offentlig tjenesteyting på samisk og få muligheten til å bli betjent på sitt eget språk i møte med kommunen. Derfor er dette et svært viktig språkpolitisk tiltak, mener Grape.

Under behandling av saken var det mange av forvaltningskommunene som fulgte debatten. - Jeg synes det var flott at så mange fulgte debatten, og dette viser at samisk språk er et av sametingets aller viktigste arbeidsområder, sier Grape. 

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S