!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Læhkoeh biejjine! Vuorbbe biejvijn! Lihkku beivviin!
I dag er det den samiske nasjonaldagen, og NSRs leder ønsker alle til lykke med dagen.

Publisert: 06.02.2013

NSRs leder Aili Keskitalo befinner seg i dag i Alta, hvor hun holder taler både på Alta Videregående Skole og på den offisielle feiringen som Álttá Sámiid Searvi står for.

- Jeg vil gjerne hilse til hele det samiske folket i dag. Det store med Sámi álbmotbeaivi er at vi feirer den som ett folk i fire land. Fra Lujávri i øst via Anár, Alta og Tärnaby til Mjøstraktene i sør. Vi feirer at vi for første gang var samlet i Trondheim i 1917, og at vi står sammen i et nasjonalt fellesskap selv om landegrensene enda deler oss i forskjellige administrative enheter, sier en feststemt Keskitalo. 

Hun er opptatt av at dette først og fremst er en festdag der vi feirer den samiske kulturen og det vi har oppnådd, og hun understreker at det er stoltheten over det samiske som er det viktigste.

– Dette er dagen for å feire kulturen vår og vise at vi er stolte av den. Det har ikke alltid vært en selvfølge. Når vi nå feirer nasjonaldagen vår for 20 gang, føles det på den ene siden som lenge siden at den ble innført, siden dagen har fått sine egne tradisjoner, samtidig som jeg også godt kan huske den tiden da vi ikke hadde denne anledningen til å feire og vise stolthet.

Dette er også elementer hun tar opp i sin tale på Alta videregående skole i dag. Der forteller hun om tiden da hun med permanentkrøller og skulderputer under kofta selv gikk på videregående og ikke lærte noe om samisk historie, og slett ikke noe om den historiske dagen 6. februar 1917.

- Det er viktig for meg å få frem at selv om vi også i dag har utfordringer og ikke alltid møter aksept for at vi er et eget folk med egen kultur, så er det mye som har skjedd siden da jeg gikk på videregående, og stort sett er det til det bedre, forteller NSR-lederen om talen sin.

For Aili er 6. februar som dag både en manifestasjon av og en drøm om et mer forent Sápmi. – Dagen er en god påminnelse om at vi er et folk i fire land. Dette må vi huske å ikke glemme i vårt daglige virke, og personlig drømmer jeg enda om en fremtid der vi har et felles Sameting, like rettigheter i alle land, og virkelig kan tale og virke samlet som det ene folket vi er, avslutter Keskitalo.

Gratulerer med dagen!

 

 

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S