!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Fortsatt samisk nei til oljeutvinning
Ann-Mari Thomassen reiste i 2010 Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja som sak på Sametinget. Nå mener hun det er på tide at Sametingsrådet setter opp saken til behandling.
- Vi står fast ved at det vil være et stort tap om det åpnes for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det fastslår Ann-Mari Thomassen, som er Sametingsrepresentant for NSR.

Publisert: 04.02.2013

 – Å gå inn for en konsekvensutredning har vist seg å med få unntak være ensbetydende med å åpne for oljeutvinning. Det er derfor det er viktig å stå på prinsippene nå, sier Thomassen.

Hun er skuffet over at Arbeiderpartiet snur i denne saken, og går for en konsekvensutredning i neste stortingsperiode. – De unike naturområdene og fiskebestanden som gyter utenfor disse områdene er ekstremt verdifulle, og vi har ikke råd til å risikere noe i dette spesielt sårbare området, sier Thomassen som viser til NSRs landsmøtevedtak fra 2010 mot oljeboring.

For den samiske befolkningen i disse områdene har fiske alltid vært levegrunnlaget, og i den forstand er dette en sak som berører Sametinget og samepolitikken. Klima og miljøspørsmål er også sentrale for det samiske folket.

- Men hvor er Sametinget i denne saken. Hva mener Arbeiderpartiets presidentkandidat Vibeke Larsen? Er hun enig med partiet sitt i at det er forsvarlig å åpne opp for en konsekvensutredning, eller vil hun være med på det brede samiske oppropet mot utvinning som vi kunne tenke oss, spør Thomassen.

Da NSR foreslo at Sametinget skulle behandle saken i 2010, ble den avvist med den begrunnelse at regjeringen hadde utelukket oljeboring i inneværende stortingsperiode, samt at man avventet Stortingsmeldingen om forvaltningsplanen for Barentshavet - Lofoten. NSR mener nå at det på tide å diskutere saken igjen.

- Vi løftet saken i 2010 på Sametinget, og forventer at Sametingsrådet nå fremmer den som behandlingssak til plenum i februar, tatt sakens seneste utvikling i betraktning. Vi håper også at Arbeiderpartiet vil være med på å gi et rungende samisk nei. Vi har ikke råd til å tvinne tommeltotter i denne saken, avslutter en kampklar Thomassen

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S