!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Minnebauta for våre helter
Ole Ravna. Foto: Norsk polarinstitutts bildearkiv
Ole Ravna og Samuel Balto får sin minnebauta i Karasjok. Minnebautaen blir avduket i Karasjok sentrum 3.april. NSR gleder seg over dette og vil delta på avdukningen.

Publisert: 29.03.2012

Harstad sameforening har en meget engasjert mann som har tenkt på sin oldefar i flere tiår. Nils Arne Rasmus har etterlyst synlighet samt heder for sin tippoldefar Ole Ravna og Samuel Balto for innsatsen de gjorde da de hjalp Nansen å krysse Grønland. Nils Arne Rasmus er glad for at hans tippoldefar Ole Ravna og Samuel Balto endelig får minnebautaen for å ha vært med Fridtjof Nansen til å krysse Grønland med ski i 1888. Nansen ønsket å ta med seg to fjellsamer som var gode skiløpere og fjellvante. Fjellvante og gå på ski kunne disse to samene som også hadde rein. Nils Arne Rasmus kan fortelle at hans bestemor som da var 18 år, passet på reinflokken til Ole Ravna mens han var borte i ett år på ekspedisjonen.

Det er Aage Gaup som har fått i oppdrag å lage minnebautaen som avdukes i Karasjok sentrum 3.april, med påfølgende foredrag ved Riddo Duottar museumet De samiske samlinger i Karasjok. Til avdukingen har Karasjok kommune invitert blant annet Sametinget og andre institusjoner. 

- Jeg er meget glad for at denne minnebautaen endelig kommer på plass sier Nils Arne Rasmus som har tenkt på dette i over 40 år. Jeg fikk med meg Arne Balto for over 20 år siden og vi har vært pådrivere for å få til en minnebauta for disse to samene som gjorde en hederlig innsats for Norge, forteller Nils Arne Rasmus. De siste 12 årene har pådriverne sakte men sikkert fått med seg Karasjok kommune til å engasjere seg i saken. Det har vært en skuffelse at Sametinget ikke har vært engasjert eller interessert i å føre fram saken i det hele tatt, sier Rasmus. – Men nå får vi en minnebauta og det blir en stor dag for meg, og for hele Sápmi når vi endelig kan minnes og ære våre hederlige menn som deltok på denne tøffe ekspedisjonen over Grønland, sier tippoldebarnet til Ole Ravna som gleder seg til å delta på avdukingen.

Også NSR vil være representert under avdukingen av minnebautaen i Karasjok.

Her er programmet for avdukningen av minnebautaen.

RiddoDuottarMuseat åpner en utstilling 3.april kl.15 hvor du kan du se materiale etter Ole Ravna og Samuel Balto.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S