!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Underlig av presidenten å avvise nye granskninger
Sametingsrepresentant Ann-Mari Thomassen synes det er merkelig at sametingspresidenten ikke mener det er grunnlag for nye granskninger om overvåking av samer. Dokumentasjoner om overvåkingen har skjedd på etnisk grunnlag er enda uavklart.

Publisert: 18.01.2012

 

Ann-Mari Thomassen forstår ikke at sametingspresident Egil Olli mener det ikke er grunnlag for nye granskninger om overvåking av samer. Det har vært helt ukjent til nå at samer har vært overvåket helt fra 50 tallet. Dette er nye opplysninger i saken. Eller er det kanskje "gamle nyheter" for presidenten når han ikke lar seg berøre av dette?

 

- Jeg mener presidenten som også representerer Arbeiderpartiet bør være meget forsiktig med å erklære overvåkningen av samer som en historie som vi nu skal forlate og gå videre, sier Thomassen. Ann-Mari Thomassen mener videre at presidenten viser en lemfeldig holdning til den historien om overvåkning som omfattet enkeltpersoner, samiske institusjoner og samiske organisasjoner. - Historien må handteres på en måte som må skape tillit blant alle de som var direkte berørt av overvåkningsaktivitetene over lang, lang tid, mener Thomassen.

 -Jeg synes ikke Egil Ollis tilnærming er helt tillitvekkende når man vet at han tilhører Arbeiderparti, en sentral og ansvarlig part som igangsatte hemmelige etterforskning og overvåkning av samer  og dermed etablerte en mistenkeliggjøring av det arbeidet som samer, samiske institusjoner og samiske organisasjoner gjorde for å gjenreise samisk språk og kultur, sier Thomassen

 

Det kommer frem dokumentasjoner på at overvåkningen har skjedd mye tidligere enn antatt. Dette har vært ukjent til nå. Det skapes nye spørsmål og tvil om hvor omfattende norske myndigheters overvåkning har vært.

 - Det tilsier at det trenges en ny gjennomgang av dette for å belyse om det virkelig er sånn at det har skjedd en overvåkning på etnisk grunnlag, mener Thomassen bestemt. -Det kan være at det ikke var slik, men det vet vi foreløpig lite om, fortsetter hun. Dokumentasjoner omkring dette er enda uavklart. Det trenger det samiske samfunnet vite mer om. Ellers kan man begynne å lure på om den andre parten har noe å skjule og hvor mye mer som ligger skjult i bl.a etterretningstjenestens arkiver avslutter Ann-Mari Thomassen

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S