!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Sjøsamene sviktet av Arbeiderpartiet og Árja
Geir Tommy Pedersen, NSRs saksordfører i Kystfiskesaken.
Et flertall på Sametinget ga avtalen i Kysfiskesaken sin tilslutning, til tross for at Regjeringen nekter å anerkjenne kystfolkets historiske rettigheter.

Publisert: 09.06.2011

NSR beklager at Sametingets flertall har latt seg presse av Regjeringens gisselpolitikk i saken til å forkaste Kystfiskeutvalgets forslag. Sametingets flertall sluttet seg torsdag 9.juni 2011 til avtalen mellom Sametingsrådet og Regjeringen etter konsultasjoner om Kystfiskeutvalgets forslag. Hverken regjeringen eller Sametingsflertallet med Arbeiderpartiet og Árja i spissen grep denne historiske sjansen til å rette opp uretten ovenfor den sjøsamiske befolkning.

- Regjeringen har her lyktes i en splitt- og herskpolitikk overfor det samiske samfunnet, konstaterer Geir Tommy Pedersen, NSRs saksordfører, og fortsetter: - Sjøsamene og kystbefolkningen sitter igjen med en tilsynelatende tilleggskvote på 3000 tonn torsk som det eneste konkrete tiltaket.

Et flertall på Sametinget ga avtalen sin tilslutning, til tross for at Regjeringen nekter å anerkjenne kystfolkets historiske rettigheter. Regjeringen vil heller ikke at den foreslåtte fjordfiskenemnda skal være noe annet enn et rådgivende organ.

- Det finnes ikke noen løfter og garantier om framtidige prosesser fra regjeringen som gir trygghet for de sjøsamiske samfunnene, sier legger Pedersen til. – Sametinget har fått en dårlig pris for arvesølvet sitt.

NSR mener at Sametingets tilslutning til avtalen kan gjøre det vanskelig å følge opp rettighetskrav i internasjonale organer for framtida. Flere eksperter på internasjonale prosesser sier at et samtykke fra Sametinget til avtalen, kan forkludre til prosessen med å få sjøsamiske rettigheter på plass.

- Det er ikke dette vi har jobbet for i 40 år. Vi har jobbet mot regjering i alle år, nå må vi også jobbe mot våre egne. Det er beklagelig og bekymringsfullt, sier Pedersen.

NSR vil likevel prioritere arbeidet med å følge opp Kystfiskeutvalgets også framover.


- NSR brenner for sjøsamiske rettigheter, og vil fortsette arbeidet. Vi gir oss ikke! understreker Pedersen.

 
Kontaktperson: Geir Tommy Pedersen (NSR): tlf 915 43 995

 

---------

Sámegillii / På samisk

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake


Kommentarer:
Árja - Arbeiderpartiets smolt av Janos Trosten 09.06.2011 19:31
Det er ikke mer å si om den saken. Går til valg for å jobbe for samiske samfunn og det samiske folk, men når muligheten til å rette på fiskeripolitikken er tilstede, går partiet og støtter fortsatt frarøving av samisk sjel, historie og rettigheter. Vars og hennes parti er uten ryggrad og troverdighet, men en Arbeiderparti-slede med god statsgli. Men Árja er nå ikke et ressursparti for det samiske folk,men et symbol på at samer også kan organisere mot sitt eget folk og sitt folks nedarvede rettigheter.
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S