!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Samisk kirkeliv og Sametinget
Kirsti Guvsám sier at NSR er klar for å ta ansvar for samisk kirkeliv, men ikke før det blir reelle budsjettkonsultasjoner mellom regjering og Sametinget. 

Publisert: 18.04.2011

Biskop i Nord-hålogaland vil at Sametinget skal få mer ansvar for samisk kirkeliv. Ja takk, sier jeg. Han vil også at finansieringen skal gå gjennom sametinget. Ja takk, jeg er helt enig. Det er en del av den samiske selvbestemmelsen at man selv skal bestemme over det samiske samfunnet, da også samisk kirkeliv.

Men vil en slik ordning være gunstig for samisk kirkeliv? Nei dessverre, ikke økonomisk i alle fall. Vi har allerede mange eksempler på at samiske institusjoner, hvor ansvaret er overflyttet  til Sametinget, i ettertid ikke har fått samme utvikling som lignende institusjoner har under statsbudsjettet. Et tydelig eksempel for dette er Beaivvas Sami Teather. Det er dessverre slik at oppgaver og institusjoner overføres til Sametinget uten at pengene følger med. Denne utviklingen synes vi i Norske Samers Riksforbund (NSR) er svært så bekymringsfull.

Jeg tror ikke det blir noe annerledes med samisk kirkeliv. Den norske kirke har ambisjoner for samisk kirkeliv,for Kirkemøtet vedtok nylig en strategisk plan for samisk kirkeliv. Jeg tror, at for å få midler til alle tiltakene, så er det best at midlene kommer fra statsbudsjettet direkte, og ikke via Sametinget. Selvbestemmelse og økonomi henger jo tross alt sammen for man kan ikke utvikle et samfunn om man ikke har midler til å utvikle det med.

Før ansvaret for samisk kirkeliv overdras til Sametinget, må man ha reelle budsjettkonsultasjoner mellom regjeringen og Sametinget. Så langt har ikke Egil Olli(Ap) og Sametingsrådet lyktes med å få dette til. Men om det kommer på plass, er vi i NSR klare til også ta ansvar for samisk kirkeliv. 

 

---------

Sámegillii / På samisk

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S