!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Sjøsamer og fjordfiskere har fiskerett!
Lover og paragrafer er gode redskaper som stadfester sjøsamers og fjordfiskeres rett, mener NSRs fungerende leder Gunn-Britt Retter, som svar på AP-Amundsens utspill rundt fiskerettighetene i Finnmark.

Publisert: 28.01.2011

NSR er bekymret for hvordan konsultasjonene mellom Sametinget og Fiskeri- og kystdepartementet om Kystfiskeutvalgets forslag går. – Konsultasjonene ble startet for snart ett år siden, men så langt har departementet og regjeringen ikke kommet med noen positive signaler, sier fungerende leder i NSR, Gunn-Britt Retter.

NSR har arbeidet i mange år for en anerkjennelse av kystbefolkningens historiske rettigheter, og  reagerer på uttalelsene som Fiskeri- og kystdepartementets nye statssekretær bringer om Kysfiskeutvalget. – Ap-Amundsen kommer med billig retorikk og historieløshet der han burde kommet med en stadfestelse av rettigheter, sier Retter. – For lover og paragrafer er gode fiskeredskaper som stadfester sjøsamers og fjordfiskeres rett.

– Det er lovparagrafer som garanterer fisk på middagsbordet og lønn til familiene i fjordene og ved kysten. Retter minner om at det var paragrafene som kastet sjøsamiske fiskere på land for 20 år siden. – Og det er paragrafene som hindrer det tradisjonelle sjølaksefisket, legger hun til.

– Nå virker det som om regjeringspartiene med Arbeiderpartiet i spissen er i ferd med å rive Kystfiskeutvalgets forslag i fillebiter, sier Retter. – Man ser bort fra kystsamfunnenes historiske tilstedeværelse og behov, og det blir bare smuler igjen av dette. – Og det kan ikke de sjøsamiske samfunnene leve av, avslutter Retter betenkt.

 

----------

– Rettigheter er ikke det viktigste. Hør statssekretær Amundsen her.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

NSRs historie
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget
NSR går imot kollektiv avstraffelse
  • Rådet kopierer NSR

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S