Konfliktrådet og politiet, i samarbeid med 10. klasse ved Karasjok ungdomsskole, gjennomfører et veldig viktig prosjekt om mobbing. Sametingets representanter fikk høre om 10. klassingenes skriveprosjekt i november, da barneombudet besøkte Karasjok og blant annet delte ut en pris til ungdommene i denne skrivekonkurransen.
Vi vet at prosjektet ønsker å gi ut i bokform det som ungdommene har skrevet. Utgivelse av disse skriftene i bokform er høyst aktuelt og NSR forventer at sametingsrådet ser viktigheten av dette og bevilger midler til utgivelse. – For ungdom er det viktig å se resultater av sitt arbeid fort, og det er særdeles viktig at denne boka kommer ut før skoleåret tar slutt, mens alt ennå er ferskt og aktuelt. Ved at boka utgis, vil elevene få erfare at samfunnet setter pris på deres innsats, sier sametingsrepresentant for NSR/SfP, Gunn-Britt Retter.
NSR ser mange viktige grunner til at det haster å få ut boka. – Ungdommene tar opp viktige tema i sine skrifter, med utgangspunkt i Karasjoksamfunnet, men som samtidig er viktige og aktuelle for hele samfunnet, både det samiske og andre samfunn, fortsetter Retter.
NSR synes at man i denne saken kunne se hen til samarbeidsavtalen med Finnmark fylkeskommune, og via denne få utløst midler snarest, og samtidig forplikte Finnmark fylke. Dette prosjektet er med på å bedre Finnmark som oppvekststed og det er dermed viktig at boka kan komme til nytte for ungdom i hele Finnmark. – Det vil være meget beklagelig om utgivelsen av boka utsettes til høsten, for da vil de angjeldende elever ha gått over til videregående skole. Gunn-Britt Retter minnes selv hvor mye som skjer i løpet av en sommerferie i den alderen, og at ungdomsskolen vil stå igjen som en forgangen epoke.
– Utgivelsen vil også være en investering i fremtidig samisk litteratur, for blant disse ungdommene kan det befinne seg fremtidige forfattere, avslutter Gunn-Britt Retter.
----------
Sámegillii / på samisk
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake