!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Dypt skuffet
I Norske Samers Riksforbund (NSR) er man dypt skuffet over at den rødgrønne regjeringen har lagt Smithutvalgets innstilling på is.
Regjeringen avviser samiske fiskerirettigheter. Dette til tross for at et enstemmig kystfiskeutvalg, ledet av Carsten Smith, konkluderte med at slike rettigheter eksisterer. Norske Samers Riksforbund (NSR) er skuffet.

Publisert: 07.10.2009

- Jeg mener det er både riktig og viktig at vi som samiske ledere nå klart og tydelig markerer at det overhodet ikke er akseptabelt at kystfiskeutvalgets grundige og omfattende utredning nå kastes i papirkurven, sier NSR leder og presidentkandidat Aili Keskitalo.

Ikke nok for å sikre lys i husan

Hun mener at en ekstra torskekvote på 3000 tonn, slik Helga Pedersen (Ap) ønsker i stedet for kystfiskeutvalgets forslag, i seg selv ikke er negativt. – Men til dette hadde vi ikke trengt en egen utredning og årevis med arbeid. Fritt fiske for båter under 10 meter var det jo snakk om allerede i forbindelse med Finnmarksloven. Samtidig er det klart at en ekstra torskekvote bare er svar på en liten del av utfordringene den sjøsamiske kulturen står overfor. Dette vil langt fra være nok til å sikre lys i husan, konstaterer Keskitalo.

Strakstiltak ikke i motsetning til utredninger

Fra regjeringshold argumenteres det med at vi trenger strakstiltak, ikke utredninger. Det er klart at strakstiltak har NSR ventet på og etterlyst i en årrekke. Det var Regjeringen selv som bestilte denne utredningen og nedsatte kystfiskeutvalget. Derfor hadde vi forventet at arbeidet deres ble tatt mer seriøst. Det er heller ingenting som tilsier at man ikke kan gjøre begge deler.

Gir ikke opp

NSR-lederen er tydelig på at Norske Samers Riksforbund (NSR) på ingen måte har gitt opp, og vil følge opp saken videre. – Vi er også beredt til å løfte denne saken internasjonalt, understreker Aili Keskitalo.

På samisk/sámegillii

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake


Kommentarer:
Ap har vært undertrykker og forblir det av Janos Trosten 07.10.2009 23:18
Litt logikk, hva betyr 3000 tonn når ingen småbåter og fiskere har kvoter til å fiske det Helga og Ap lover? Vet ikke Helga at får å fiske 3000 tonn, må fiskeran ha kvoter? Vet ikke Helga at kvoter må kjøpes og en kvote koster i gjennomsnitt to fiskerårsverk? Tullprat kalles slikt. I denne saken er NSR eneste riksomfattende garanti for sjøsamenes rettigheter.
Kvess klørne av Ole O. 07.10.2009 21:29
Ja, kvess klørne, opposisjonspartiet NSR! Gode gamle dager kan komme tilbake, med god gammel raddispolitikk fra NSR.
Godt poeng, og hvor er same-AP? av Tor Mikalsen 07.10.2009 16:44
Godt poeng at 3000 tonn kan være et fint strakstiltak i påvente av ny kystfiskelov. Må si eg også lurer på hvor same-AP er i denne debatten. Bortsett fra at Egil Olli har sagt noe når det absolutt har vært nødvendig, hører vi ikke et knyst derfra. Virker som de ikke har noen mening om den største saken for sjøsamene noen sinne. Eller er har de større omsorg for AP-nestleder Helga Pedersen enn for sjøsamiske rettigheter?
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S