!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Samisk klasse i det blå
Aili Keskitalo er presidentkandidat for Norske Samers Riksforbund (NSR).
Med bare åtte dager igjen til skolestart, aner ikke et titalls elever i Alta hvilken klasse og hvilken skole de skal begynne på. Grunnen er at det fortsatt er uavklart om det blir en samisk klasse i kommunen eller ikke.

Publisert: 11.08.2009

Nå må den politiske ledelsen i Alta kommune skjære igjennom og vise velvilje i denne saken, krever Norske Samers Riksforbund (NSR) i en pressemelding.

- Denne saken er i ferd med å utvikle seg til en skandale. De samiske foreldrene og barna i Alta har lenge ventet på en avklaring, og åtte dager før skolestart vet barna fortsatt ikke hvilken skole de skal begynne på. Jeg vil på det sterkeste oppfordre Alta kommune til å vise velvilje i denne saken, og jeg vil minne dem på at de faktisk kan gi et samisktilbud ut over det loven krever, uttaler presidentkandidat til Sametinget Aili Keskitalo (NSR).

 

Dette er saken:

En gruppe foreldre i Alta har krevd at det opprettes en egen samisk klasse hvor all undervisning foregår på samisk. I følge opplæringsloven er kommunen pålagt til å gi et slikt tilbud dersom minimum ti elever krever det.

Usikkerheten omkring samiskklassen kan ha gjort at noen foreldre ikke har bekreftet at de vil benytte seg av tilbudet. Nå står foreldrene til ni elever i Alta bak behovet for en samiskklasse – altså én mindre enn minstekravet i loven. Erfaringsmessig øker oppslutningen om denne typen tilbud når det først er etablert.

I Alta er det skolestart den 19. august.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake


Kommentarer:
samisk klasse av jorra 12.08.2009 21:04
da du var sametingspresident hadde du mange gode intensjoner og var flink til å vame opp møtene i media i forkant med gode og treffende karaktrestikker fra din samiske offerrole - takk for innsatsen
Samisk-klassen av Aili Keskitalo 12.08.2009 09:07
Da jeg var sametingspresident møtte jeg Alta kommune for å diskutere samiske tiltak og informere om språkforvaltningsområdet. Men det kan jo ikke være sånn at det er forholdet mellom enkeltkommuner og Sametinget som er avgjørende for hvilke tilbud kommunen gir til sine egne samiske innbyggere? NSR har jobbet for at retten til undervisning på samisk skal være en individuell rett, og ikke avhengig av en gruppe på ti elever. Vi ser jo at en slik grense blir en flaskehals nå når alt eller er klart for skolestart.
Samisk klasse i det blå av slurrfi 11.08.2009 14:59
og hva gjorde nsr selv for å få til et godt forhold til kommunene/skoleeierne (og det moutka påpeker) og hjelpe til at kommunen blir motivert til å bidra til det samiske mens de satt i posisjon ??? - nei det er vel enklere å gå i offerrollen!
Hverdagspolitikk og språk av Silje Karine Muotka 11.08.2009 10:43
Takk for at du tar opp saken Aili! Det er paradoksalt at regjeringen legger frem samepolitisk skryteliste hvor blant annet "hverdagspolitikken" og samisk språk er i fokus. Det er vanskelig å rotfeste regjeringens politikk på grasrota i regjeringspartiene tydeligvis - statsråden kan ikke vedta at kommunepolitikerne skal vise velvilje. Og uansett: hvordan ble det nå med den "samiske selvbestemmelsen" når vi ikke en gang kan sikre ungene våre undervisning på samisk? Sametingsråden med direktelinje til partikamerater i kommunen hjelper heller IKKE. Det er mye ord og lite innhold. Dessverre for ungene våre.
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S