!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon FrP og kulturpolitikken
Silje Karine Muotka er meget skeptisk til FrP`s samiske kulturpolitikk.
Vi har hørt mye om FrPs kulturpolitikk i den siste tiden. Når det gjelder den samiske delen av FrPs kulturpolitikk, så hadde det vært veldig interessant å høre hva de samiske FrP-toppene mener om dette, sier NSRs Silje K. Muotka.

Publisert: 31.07.2009

I følge FrP vil de ikke støtte selv populære aktiviteter som for eksempel det samiske fotball landslaget. Økonomisk støtte til samiske CDer, festivaler eller bokutgivelser vil under FrP på Sametinget bortfalle under den samme enkle begrunnelsen at det må være et "marked" før disse tingene har livets rett. Det blir med andre ord ikke mye igjen til samisk kunst og kultur dersom FrP får bestemme, påpeker Muotka.

NSR grunnleggende uenig med FrP

Det er få av våre nålevende kunstnere som kan leve av kunsten alene. I motsetning til FrP, mener NSR man må styrke de samiske festivalene, sikre bedre arbeidsstipender og tilskudd til de samiske kunstnerne, forfatterne, artistene og teatrene våre. Film - som er et satsningsområde fremover - har en utrolig gjennomslagskraft i alle lag av befolkningen. Det er i dag stor enighet på Sametinget om at kulturfeltet må tilføres mer ressurser.

Kunsten skal være kritisk og utfordrende

Selvsagt skal også innholdssiden være et element i diskusjoner omkring den samiske kulturpolitikken. Jeg mener at det samiske samfunnet virkelig trenger kunst og kulturuttrykk som gjør at vi føler oss provosert, at vi kanskje føler oss litt truet i vår egen forestillingsverden og ikke minst at kunsten også er en arena for samfunnskritikk. Er den gode samiske kunsten i skrivende stund for lojal i sitt samiske samfunnsbyggingsoppdrag?

En kritisk og utfordrende god samisk kunst må utfordre oss i det samiske samfunnet internt, men også utfordre eksternt i forhold til storsamfunnet og verden forøvrig. Hvordan legger vi tilrette for dette? FrPs svar om at kun kommersielle og "folkelige" kunstnere har livets rett ville virkelig ha vært ille i et slikt perspektiv, sier Muotka.

Kunstnere under fattigdomsgrensa med FrP?

Vi kan ikke forvente at vi får kunstnere og kulturutøvere i 2009 til å leve under fattigdomsgrensa for å gi oss kulturopplevelser for fremtiden. Vi må sørge for at de har levelige arbeidsvilkår, at det er arenaer for kunst- og kulturformidling og at det skjer nyutvikling innenfor kunst- og kulturfeltet. Om FrP vinner valgene, må vi regne med at kunst- og kulturtilbudene blir deretter. Godt valg!

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S