!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Det nye bokberget
Aili Keskitalo ser gjennom alle kassene med gratis lærebøker som nå oppbevares i kjelleren til Kautokeino ungdomsskole.
Ap-sametingsrådet har med brask og bram gitt bort lærebøker til kommunene vederlagsfritt. Nå viser det seg at bøkene bare er flyttet fra et lager til et annet; fra forlagenes lager til kjellerne på skolene. Det bekrefter rektor ved Kautokeino ungdomsskole Ellen J. Sara Eira til nsr.no.

Publisert: 22.07.2009

Rektoren i Kautokeino forteller at da de i fjor fikk tilbud om gratis læremidler fra Sametinget, så gjorde de som de fleste andre skolene gjorde; de bestilte en rekke bøker. – Kjekt å ha, i tilfelle de kunne brukes, forklarer hun.

Fra ett lager til et annet

I dag ett år etter, står imidlertid bøkene fortsatt i de uåpnete kassene nede i kjelleren på ungdomsskolen. - De var ubrukelige i vår skolehverdag, derfor støver de nå ned nede i kjelleren vår, bekrefter ungdomsskolerektor Ellen J. Sara Eira.

- De burde skamme seg!

Hun er ikke imponert over Sametingets gratis-retorikk når det gjelder læremidler. – Jeg mener det er direkte respektløst å pushe disse gamle bøkene på ungene våre. De burde skamme seg i stedet for å slå seg brøstet som de nå gjør. Dersom politikerne virkelig ønsker å berge det samiske språket, så må det gjøres i skolene. Nå må Sametinget lytte til lærerne. Det vi trenger snarest er grunnbøker på samisk i hvert fag. Det burde vært mulig å få til, sier rektor ved Kautokeino ungdomsskole, Ellen J. Sara Eira.

- Det nye bokberget

– Vi har fått et nytt bokberg, konstaterer presidentkandidat Aili Keskitalo (NSR). Med et enkeltvedtak har man nå fordoblet skaden, med det resultat at samiske barn må vente enda lengre på nye læremidler.

Hver femte nye lærebok samiske barn skulle fått neste år, får de ikke på grunn av at AP har kjøpt gamle bøker fra lager. Det regnet ut i fra to faktorer: Totalbudsjett for søknadsbasert tilskudd til samiske læremidler i 2009 (kr 11 875 000) mot pengene som er brukt på gamle bøker (kr 3 000 000).  Da Sametingets tilskuddstyre behandlet læremiddelsøknader i mars i år, ble 47% av søknadene avslått. Prosjektene står altså i kø.

 

Dette er saken: Sametinget kjøpte i juni i år opp gamle skolebøker for 3 millioner kroner fra det samiske forlaget Davvi Girji for å bli kvitt et lager med gamle skolebøker som har samlet seg opp i årenes løp. Også i fjor ble et lager med gamle bøker sendt ut til skolene. Både rektorer og andre pedagoger kaller dette for meningsløst sløseri med offentlige midler, fordi bøkene er utdatert:

http://www.nrk.no/kanal/nrk_sami_radio/1.6672280

http://www.nrk.no/kanal/nrk_sami_radio/1.5833898

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S