!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Samiske barn må fortsatt vente på nye læremidler
Silje K. Muotka (NSR) synes det er trist at barna fortsatt må vente på nye læremidler.
Samiske barn må fortsatt vente på nye læremidler, tilpasset dagens samiske skole. I mens bruker Ap på Sametinget millioner for å kjøpe inn gamle bøker som nå er stuet bort på et lager. Det skriver 1. kandidat i Nordre valgkrets, Silje Karine Muotka (NSR), i dette leserinnlegget.

Publisert: 09.07.2009

Disse pengene skulle vært brukt til å gi samiske barn det de har krav på, nemlig nye, oppdaterte, tilpassede lærebøker i alle fag.

NSR bestilte evalueringsrapport

Det har vært en stor debatt over lengre tid om samiske læremidler. Debatten startet da samiske lærere etterlyste oppdaterte samiske læremidler tilpasset kunnskapsløftet. Sametinget overtok forvaltningsansvaret for læremiddelproduksjonen for 8-9 år siden. En evalueringsrapport som NSRs sametingsråd bestilte, viste at det eksisterte opptil flere problemer med både selve læremiddelproduksjonen (som gikk tregt) og med distribusjonen av læremidler til brukerne (læremidlene ble ikke solgt).

Bøkene har alltid vært gratis

Skoleeier - det vil si kommunene - hadde altså bare i varierende grad kjøpt inn læremidlene som fantes. Det førte blant annet til at forlag satt med masse gamle læremidler på lager. AP`s "løsning" på disse utfordringene er ordspillet "gratis læremidler". Til orientering er læremidler i den norske grunnskolen allerede gratis for skolebarna fra før, så det AP egentlig mente var at man nå skal distribuere gamle læremidler gratis til kommunene. Resultatet er at man bruker sårt tiltrengte ressurser som burde gått til utvikling av oppdatert læremiddelmateriale, til storinnkjøp av gammelt materiale.

Verstingene belønnes

Det mest frustrerende med dette er at det er "de verste" kommunene som nå får full uttelling. De som med viten og vilje har unnlatt å kjøpe inn læremidler får nå sin "belønning". Det passer kanskje AP sametingsrådet godt å subsidiere de AP-styrte kommunene som ikke tar ansvar for samiske unger - hva vet vel jeg.

Andre utfordringer blir glemt

Den samiske skole står med enorme utfordringer fremover. DET er dessverre ikke Ap særlig opptatt av. Hva vil de skal gjøre for å sikre at den samiske skolen er like god som den norske skolen? Hvordan får de forpliktet egne partikamerater ute i kommunene til å ta sitt ansvar? Vi kan stå ovenfor en samisk skolekrise - og da vil gamle læremidler være en av flere spikre i kista.





Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S