!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Samiske barn ”mister” hver femte nye lærebok

Hver femte nye lærebok samiske barn skulle fått neste år får de ikke på grunn av at same-AP har kjøpt gamle bøker fra lager. Det regnet ut i fra to faktorer: Totalbudsjett for et år mot pengene som er brukt på gamle bøker. Presidentkandidat Aili Keskitalo (NSR) er misfornøyd med prioriteringen.

 

- Hver femte nye lærebok samiske barn skulle fått neste år, får de ikke fordi same-AP, som nå leder Sametinget,  i stedet har kjøpt gamle, utdaterte bøker fra forlagene, sier presidentkandidat Aili Keskitalo (NSR).

Publisert: 07.07.2009

Norske Samers Riksforbund (NSR) reagerer kraftig på at AP har brukt godt over tre millioner kroner av Sametingets penger på å kjøpe gamle bøker. Dette vanvittige pengesløseriet fører til at mange gode nye læremidler aldri ser dagens lys.

Hver femte nye lærebok samiske barn skulle fått neste år, får de ikke på grunn av at AP har kjøpt gamle bøker fra lager. Det regnet ut i fra to faktorer: Totalbudsjett for et år (kr 11 875 000) mot pengene som er brukt på gamle bøker (kr 3 000 000).

Køen av læremiddelprosjekter blir lengre

 - Innkjøpet av de gamle lærebøkene koster flere millioner kroner, og vil nødvendigvis gå ut over noe annet. Vi vet at det ligger mange nye læremiddelprosjekter på vent, men på grunn av manglende økonomi blir de skjøvet lengre og lengre bak i køen av ventende prosjekter, sier presidentkandidat Aili Keskitalo (NSR).

47% avslag på læremidler

Til alt overmål påstår Ap at alle læremiddelprosjekter er finansiert, og at deres eget stunt dermed ikke vil få noen konsekvenser for produksjonen av nye læremidler. – Dette er en bløff, svarer Aili Keskitalo, og viser til at da Sametingets tilskuddstyre behandlet læremiddelsøknader, ble 47% av søknadene avslått. Prosjektene står altså i kø.

NSR tar lærere og rektorer på alvor

NSR har hele tiden stått fast på at det å gi bort læremidlene gratis til kommunene, ikke må gå ut over nye læremidler. Vi er således på linje med de fleste samiske lærerne og rektorene, som også advarer mot å kjøpe inn disse gamle bøkene.

- Når vi ser at dette nå går over stokk og stein, så er det vårt ansvar å rope et kraftig varsku, understreker Keskitalo.

Sametingets pengesekk tømmes – kommunene får mer

Ap har med brask og bram lovt gratis læremidler. Når de ikke har greid å produsere nye, så kjøper de gamle. - Ordningen tømmer Sametingets pengesekk. Jeg tviler på at pengene kommunene sparer, vil komme samiske elever til gode. Gavepakken til kommunene med gamle lærebøker gjør ikke skolehverdagen bedre for samiske barn. Den gjør bare lommeboken til mange AP-ordførere litt tykkere, påpeker Keskitalo.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake


Kommentarer:
APs tåkelegging av Randi 10.07.2009 16:03
Når man vet at mange AP-styrte kommuner har prioritert bort innkjøp av samiske læremidler, er det ikke rart rådsmedlem Jørn Are Gaski gikk så hardt ut mot NSR i læremiddelsaken. Her forsøker han å fremstille det som at det er NSRs ansvar at hans partikollegaer rundt om i kommunene ikke har fulgt opp sin plikt i forhold til samiske skolebarn. Læremiddelsaken viser at det faktisk ble produsert læremidler mens NSR var i posisjon i Sametinget. Hadde kommunene kjøpt inn disse læremidlene, ville Gaski hatt et langt mindre "bokberg" å bakste med!
Jeg blir så forbannet! av frustrert lærer 08.07.2009 02:09
Ja der ser vi hvordan det går! Jeg blir så utrolig provosert over dette. I stedet for å lage nye bøker, så pøser de på med millioner for å kjøpe gamle bøker. Det er ikke dette vi trenger! Nå er det virkelig på tide at sametingspolitikerne våkner! Den samisk skolen holder på å kollapse, bla. på grunn av at vi ikke har lærebøker.
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S