I tildeling av tilskudd er det lagt vekt på prosjekter som omfatter registrering av automatisk fredete samiske kulturminner og kulturmiljø, samt prosjekter som omfatter sikring og restaurering av utsatte og truede samiske kulturminner.
Fra Hedmark til Tana
Sametinget har innvilget støtte til prosjekter innenfor hele Sápmi, fra Tana i nordøst til Hedmark i sør.
Leder av tilskuddstyret, Ann Mari Thomassen (NSR), er svært fornøyd med de prosjektene som har fått tilskudd, både faglig innhold og geografisk spredning av prosjektene. - Samiske kulturminner er viktig dokumentasjonsmateriale for samisk historie, og gjennom registrering, restaurering og sikring av samiske kulturminner bidrar vi samtidig til at samisk kultur og identitet synliggjøres, styrkes og videreutvikles, sier Thomassen.
Kulturminner øker kulturell bevissthet
Hun påpeker videre at det er svært gledelig at det også er gitt tilskudd til prosjekter så langt sør som i Hedmark. Nærmere bestemt er det gitt tilskudd til samiske kulturminneregistreringer i Forollhogna Nasjonalpark, som berører seks kommuner i Hedmark og Sør-Trøndelag.
- Slike prosjekter vil kunne styrke den kulturelle bevisstgjøringen som skjer i de sørlige deler av Sápmi, sier Thomassen.
Videre er det også gitt støtte til restaurering av garnaust og tømmerhus i Tana kommune, samt restaurering av fjøs i Kåfjord kommune.
Miljø- og kulturvern på Sametinget
Samisk kompetanse i kulturminnefondet
Denne teksten på samisk
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake