!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Sterk ungdomsleder
Leder i NSRs ungdomsutvalg Ol Johan Gaup talte på landsmøtet.
På landsmøtet til Norske Samers Riksforbund (NSR) beviste Ol Johan Gaup at han er en sterk og modig ungdomsleder. Blant annet rettet han en advarende pekefinger til landsmøtet; hvis ungdommen skal få utvikle seg til fremtidige politiske ledere, må de få delta på de politiske arenaene.

Publisert: 27.10.2008

Ungdomsutvalgets leders tale til landsmøtet var en egen sak i landsmøteprogrammet. Og Gaup holdt en flammende tale. Han minnet landsmøtet på hvor viktig det er å slippe ungdommen til på et tidlig tidspunkt. – Vi må slippe ungdommen til i lokallagsarbeidet og ungdommen må stå på listene til sametingsvalget, sa Gaup alvorlig, vel vitende om at organisasjonen nå forbereder seg på nytt sametingsvalg.

Facebook like viktig som å frynse sjal

Ungdom er over alt i alle de samiske områdene, fra Kolahalvøya til de sørsamiske områdene. Ungdom holder også på med mye forskjellig, reindrift og utmarksnæringer, studentlivet og fotball. Ungdomskulturen har et bredt spekter. Paintball, idrett, dataspill og Facebook er like viktige for ungdom som tradisjonelle sysler som duodji, sjalfrynsing, og høsting av naturen. Alt dette er deler av ungdomskulturen, sa Gaup.

Forventer støtte fra sametingspolitikerne

Ungdomsutvalgets leder kunne også fortelle landsmøtet at de jobber med å opprette en internasjonal samisk ungdomsforening. Og han ga klar beskjed om at han forventet støtte fra NSRs sametingspolitikere i denne saken.

Identitet et ømt tema

- En kveld i fjor høst gikk jeg i Tromsø da en ung gutt kom bort til meg. Han gikk på videregående, ikke mer enn 18 år gammel og var fra Kirkenes. Med tårer i øynene fortalte han meg at han var same men at han ikke turte å fortelle det til kammeratene sine. Han sa at han ikke hadde kofte og han kunne ikke språket, men hans bestefar hadde en kofte hengende i uthuset som han prøvde en gang i blant.

- En annen bekjent fortalte at han hadde lagt frem et prosjekt i klassen sin på videregående. Læreren hadde skrytt veldig av ham etterpå, og etter at timen var over hadde en av jentene i klassen kommet bort til ham og sagt alvorlig: “det der var ikke så dårlig til same å være”.

- Honningsvågsrevyen vitser med gamle fordommer om samene og forsvarer det med at “dokker samer må jo tåle å bli spøkt med litt”.

- De samiske veiviserne får mange rare spørsmål fra ungdom i hele landet. Det er mye uvitenhet om samene der ute.

- EDL er en ”politisk” organisasjon som legitimerer rasistiske uttalelser.

Alt dette er eksempler som påvirker samisk ungdoms selvfølelse, sa Gaup alvorlig.

Advarte politikerne

- Jeg hører ofte at det jobbes for mye for reindrifta og at reindrifta har for mange rettigheter. Jeg er selv en reindriftsungdom og synes det er rart at reindriftas status forsøkes svekket på denne måten, bare for å løfte andre næringer. Jeg hører også ofte at det og det området får alt for mye støtte i forhold til andre områder. Vi bør ikke rakke på andre for å løfte noen. Dette er en dårlig skikk som kan bidra til å svekke selvfølelsen til mange, sa Ol Johan Gaup og rettet en advarende pekefinger mot politikerne.

Hjertespråket

Jeg har en kamerat som nå holder på å lære seg kildinsamisk fra sin bestemor. Men han har ingen han kan snakke språket med. Slik er dessverre situasjonen også i andre språkområder hvor språket ikke står så sterkt, fortalte Gaup.

Å ta vare på språket er så viktig at viktigheten av språkbevarende tiltak ikke kan gjentas ofte nok. Det er noe vi kan og bør gjenta i hvert eneste innlegg. Vi er nødt til å motivere de unge til å lære språket, snakke språket og ta vare på det. Vi må arbeide fra barnehagenivå og helt til universiteter og høgskoler, ja til voksenopplæring også. Å ta vare på samisk språk og kultur er vår viktigste oppgave, sa Gaup til stor applaus fra landsmøtesalen.Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S