!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Mener Ap-rådet er et forretningsministerium
Aili Keskitalo (NSR) kom fra sametingets talerstol med krass kritikk av det arbeiderpartistyrte sametingsrådet.
På Sametingets talerstol påpekte Sametingets opposisjonsleder Aili Keskitalo (NSR) at Sametingsrådet ikke får gjennomslag for sine forslag i komiteene og på plenum i sak etter sak. - Jeg regner med at også Sametingsrådet syns at dette er problematisk. Jeg vet at jeg dårlig ville like å lede et forretningsministerium, sa Keskitalo.

Publisert: 27.05.2008

- Det har vært min bekymring at Sametingssystemet ikke egner seg særlig godt for mindretallsstyre, og dette plenumet illustrerer godt hvorfor ikke, sa en lettere oppgitt Keskitalo.

Rådet fikk bare to saker igjennom

Sametingsrådet har fremmet i alt 8 saker til behandling i Sametingets komiteer. Bare to av disse sakene passerte komiteene uten store endringer, og dette var to saker der Sametingsrådet av en eller annen grunn syntes de trengte fullmakt fra plenum til å konsultere med regjeringen, nemlig Barnehus og Tilsynsordninger i barnevernet.

I følge Aps gruppeleder står sakene fra rådet i kø for behandling på plenum, det er bare det at møtelederskapet ikke finner plass til dem på sakskartet. - Hvis det virkelig er tilfelle, så er det mitt råd til Sametingsrådet at slike kurante saker, som til og med er reist av NSR, så kan man gå i gang med konsultasjoner, og evt kontakte opposisjonen hvis det er noe spesielt man syns det er behov for å drøfte, sa Keskitalo syrlig, og la ikke skjul på hva hun syntes om rådets prioriteringer.

Returnerte én sak

Seks av sakene rådet har fremmet, har blitt betydelig endret, i noen tilfeller er rådets innstilling regelrett forkastet, og i en sak går en enstemmig komite, inkludert presidenten og et rådsmedlem, inn for at saken returneres til rådet for ny behandling. Sakene har enten hatt en for dårlig saksforberedelse, eller så mangler sametingsrådets politikk parlamentarisk grunnlag.

Hvordan forholder sametingsrådet og Ap seg til denne utfordrende situasjonen? Jo, rådsmedlem Hilde Nyvoll mener det er så fint at komiteene skal være politiske verksted, og gruppeleder Ørnebakk mener at vi utvikler parlamentarismen på Sametinget.

Vi kan ikke gjøre jobben for rådet

- Jeg vet ikke hvor Arbeiderpartiets sametingsgruppe har lært om parlamentarisme, på Youngstorget eller andre steder, men det vi utvikler på Sametinget nå er ikke parlamentarisme, det er formannskapsmodellen. Og hvis det er formannskapsmodellen Arbeiderpartiet ønsker, så krever vi fra NSR sin side at komiteene skal ha en egen saksbehandlingskapasitet, og vi forventer en invitasjon inn i Sametingsrådet. Vi kan ikke gjøre jobben til Sametingsrådet uten at vi får full tilgang på informasjon og administrasjon, slo Keskitalo fast.

Denne artikkelen på samisk

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S