!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Uverdige forhold for samiske eldre

Sametingsrepresentant Synnøve Solbakken-Härkönen (NSR) mener at helsetjenester og sosiale tiltak må tilpasses samiske brukeres behov gjennom hele livsløpet.

 

Den siste tiden har vi gjennom media fått mange eksempler på at samiske eldre møtes med uverdige forhold i helsevesenet. Manglende samisk språk- og kulturkompetanse hos helsepersonellet gjør at de ikke forstår de eldre. Dette bekymrer sametingsrepresentant Synnøve Solbakken-Härkönen (NSR).

Publisert: 18.04.2008

Vi har hørt om gråtende eldre samer som har ventet på drikke, men ikke har fått vann fordi pleierne ikke skjønte hva de ba om. Og vi har hørt om ellers friske eldre som har blitt vurdert som demente på grunn av språkvansker.

Uverdig for de eldre

Dette er selvsagt ikke akseptabelt og direkte uverdig både for de eldre og for de pårørende! NSR er av den oppfatning at helsetjenester og sosiale tiltak må tilpasses samiske brukeres behov gjennom hele livsløpet. Samer, uansett alder, har rett til å bli forstått, både språklig og kulturelt, når de oppsøker institusjoner innen helse- og sosialvesenet.

Provosert over ansvarsfraskrivelse

Det er som kjent kommunene som har ansvaret for eldreomsorgen. Heller ikke i de samiske kommunene er situasjonen akseptabel. Ordfører i Karasjok, Kjell Sæther (AP), trekker på skuldrene og skylder på dårlig økonomi.

- Dette er ren ansvarsfraskrivelse, understreker sametingsrepresentanten.

Sametinget må gripe fatt i saken

Selvfølgelig skal kommunene gi sine eldre en verdig alderdom, også de samiske eldre. Seniorrådgiver ved Sosial- og helsedirektoratet og lege Ole Mathis Hætta påpeker at det vil ikke koste noe hvis for eksempel de samiskspråklige ansatte får kompensasjon for tolking. Dette handler således mer om vilje enn om penger. Nå må Sametinget gripe fatt i saken og bidra til at man finner en snarlig løsning, slår Solbakken-Härkönen fast.Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S