!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Tar ikke språkloven alvorlig
Sametingsrepresentant Klemet Erland Hætta (NSR) er bekymret over en utvikling der ingen ser ut til å bry seg med å overholde språkloven.
Samelovens språkregler er i ferd med å bli en sovende lov som ingen bryr seg om å overholde. I disse dager har alle fått årets selvangivelse i posten. Skattemyndighetene oppfordrer alle som skal endre på selvangivelsen, om å gjøre dette elektronisk. Det er imidlertid kun mulig å levere selvangivelsen elektronisk på norsk. I følge loven skal det være mulig å gjøre dette på samisk også. Heller ikke Sametinget ser ut til å ta saken alvorlig.

Publisert: 10.04.2008

- Jeg er meget bekymret over at så mange med åpne øyne bryter Samelovens språkregler. Nå må også Sametingsrådet ta gjennomføringen av språkloven alvorlig, og følge opp slike klare lovbrudd. Hva skal vi med en slik lov dersom ingen følger den, spør sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund (NSR) Klemet Erland Hætta i en pressemelding.

Sametingsrådet taus

Hætta har allerede i januar i et brev bedt Sametingsrådet om å kartlegge brudd på språkloven og sette i verk tiltak som kan bedre situasjonen. Sametingsrådet har enda ikke svart på dette. – Jeg undrer meg over om det er slik at Sametingsrådet ikke prioriterer å fremme samisk språk, eller om de rett og slett bare har problemer med å få ting gjort. Nå må Sametinget ta ansvar og påse at loven fungerer slik den skal, understreker Hætta.

Loven klar

Bestemmelsene i samelovens språkregler § 3-2 lyder som følger:

Kunngjøringer fra offentlige organ som særlig retter seg mot hele eller deler av befolkningen i forvaltningsområdet, skal skje både på samisk og norsk. Skjema til bruk overfor et lokalt eller regionalt offentlig organ i forvaltningsområdet skal foreligge både på samisk og norsk”.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake


Kommentarer:
Ris til egen bak av Sealvan 06.05.2008 00:47
Det er vår egen skyld at selvangivelsen ikke er på samisk, for vi bruker den jo ikke. For det første tror vi ikke at vi helt forstår begrepene og for det andre tror vi ikke at den blir lest skikkelig hvis vi leverer den på samisk. Jeg har problemer med å levere den på samisk. Det er egentlig så mye annet man kunne brukt språklige krefter på. Mer TV-programmer på samisk, for eksempel.
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S