!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Nye store samiske valgkretser
Sametingsrepresentant Gunn-Britt Retter (NSR) mener den nye valgordningen vil være bedre både for velgerne og politikerne.
Fra og med neste Sametingsvalg vil Norge bli delt inn i syv store valgkretser. Tidligere Varanger og Tana valgkrets vil da bli slått sammen til én stor valgkrets. Denne nye valgkretsen vil dermed dekke store deler av Øst-Finnmark og bestå av kommunene: Sør-Varanger, Unjárga/Nesseby, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Deatnu/Tana, Berlevåg, Lebesby og Gamvik.

Publisert: 27.03.2008

I et leserinnlegg skriver sametingsrepresentant Gunn-Britt Retter (NSR) at antall mandater for hver krets vil variere. Dette blir nemlig gitt av antall manntallsførte i valgkretsen. Uansett vil man minst få to mandater. Alt dette vil forhåpentligvis bli virkelighet ved Sametingsvalget høsten 2009, dersom Stortinget følger Sametingets tilrådning og vedtar en ny valgordning for Sametinget.

Kun forhåndsstemming i små kommuner

Nytt er det også at i kommuner med under 30 manntallsførte vil man bare kunne forhåndsstemme. Med dette håper man at valgresultatene også fra Sametingsvalget vil være klar i løpet av valgnatta, samtidig som man ivaretar hemmelig valg.

Fagutvalg har foreslått endringene

Sametingets valgordning er grundig gjennomgått av et fagutvalg som la fram sin rapport i april 2007. Det har vært gjennomført en lang og god høringsprosess og i høst gikk Norske Samers Riksforbund (NSR) og Samefolkets Parti (SfP) inn for fagutvalgets forslag til endringer av valgordningen. Det ble kun foretatt små endringer.

Forberedt på visse utfordringer

Jeg tror større valgkretser vil gi en bedre representativitet og mer legitimitet til Sametinget, i og med at det vil føre til mer likt antall stemmer bak hvert enkelt mandat, eller sametingsrepresentant. Det er også positivt at valgresultatet nå vil være klart i løpet av valgnatta. Selvsagt vil en ny valgordning også medføre visse utfordringer. Jeg føler meg imidlertid trygg på at vi vil overvinne disse, og at vi vil oppleve at en ny og bedre valgordning gjør det mer interessant å delta i sametingsvalgene – både for velgere og politikere, skriver Retter til slutt i leserbrevet.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S