!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Farlig høyt under taket i SV
Aili Keskitalo mener at SV må bli tydligere i forhold til å ta avstand fra rasisme.
Norske Samers Riksforbunds parlamentariske leder Aili Keskitalo reagerer etter at Elin Henriksen og hennes familie i Sør-Varanger på simpelt vis har blitt angrepet på grunn av sin samiske bakgrunn og samfunnsengasjement. Les Keskitalos leserinnlegg her.

Publisert: 11.03.2008

Dette er skremmende og selvsagt totalt uakseptabelt. Jeg er derfor glad for at et bredt politisk miljø har tatt klart avstand fra både måten brevet ble sendt på og brevets innhold. Det fremstår imidlertid som mildt sagt merkelig at partiledelsen i partiet Henriksen selv tilhører, nemlig SV, lenge unngikk å kommentere brevet. Da Kristin Halvorsen omsider tok bladet fra munnen, ble det rasistiske hatbrevet rettferdiggjort som politisk ytring.

Forventet mer av SV

Dette er ikke noe annet enn unnfallenhet fra SVs ledelse. Har Olav Gunnar Ballos mangeårige angstbiterske angrep på samepolitikere og samepolitikk gjort SV-ledelsen helt avstumpet? Andre partier og ledende politikere går mye lenger i å ta avstand fra og vise omsorg for de som er blitt utsatt for rasistisk hets på grunn av sitt samfunnsengasjement. De aller fleste av oss forventet det samme fra SV, skriver Keskitalo i leserinnlegget.

Samepolitikk i glemmeboka

SV har fra noen år tilbake en samepolitisk plattform som dessverre har gått i glemmeboken. Partiet ligger brakk i Indre-Finnmark, og har gjort det i flere år. Denne saken får en til å undres om det skyldes mangelfull samepolitikk, eller rett og slett et internt debattnivå preget av den samme typen ”politiske ytringer”?

 

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake


Kommentarer:
Bidrar til å bekrefte myter av AA 13.03.2008 11:32
Jeg er ikke helt enig i at det er bare bra at slike holdninger får komme til uttrykk i offentligheten. Det er jo selvsagt bra at man får muligheten til å svare på debattinnlegg osv. Men hvor ofte gjøres egentlig det? Det er jo som å snakke til veggen. Og når det blir så mange slike innlegg og så ofte, så er jeg redd for at det bidrar til å bekrefte negative holdninger om samene nærmest som om det er en sannhet. Det er også med på å legitimere holdningene - "det står jo i avisa". Hadde det vært et og annet innlegg som ble møtt med massiv motstand, så kan jeg være enig med deg. Men ikke sånn som det er nå, i anna hver avis og ingen som tar seg bryet med å svare. Bortsett fra når det blir så ekstremt som i dette tilfellet med Henriksen i Sør-Varanger da...
Bør komme frem av NSR medlem 13.03.2008 10:58
Det er vel bedre at alt dette "grumset" kommer frem, for det eksisterer jo uansett om det kommer til uttrykk i avisspaltene eller ikke. Det er lettere å gå slike holdninger i møte når de er offentlige. Samtidig er det viktig at våre politikere går påstander og holdninger i møte, slik Aili Keskitalo her har gjort. Også Silje Muotka har tidligere uttalt seg i media om denne saken. Det er kanskje sant som Eva Josefsen sier - folk blir skremt av dyktige samepolitikere, uansett hvor rart det enn høres ut... Mon tro om det noensinne blir bedre? her i Alta opplever jeg hverdagsrasisme nærmest daglig. Det er nesten så man begynner å bli vant til det. Men jeg er bekymret over hvordan det vil påvirke ungdommen. Mitt håp er at nordnorske politikere - både samiske og norske - sammen kan ta et krafttak for å bekjempe fordommer som burde høre fortiden til!
Enda flere brev av AA 13.03.2008 08:47
Og nå har Henriksen mottatt to anonyme brev til. Er det mulig??? Det forteller vel litt om hvor mye grums som ligger i Finnmarks befolkning når det gjelder det samiske. Bare man nevner ordet same eller samisk, så er det som å henge opp en rød klut forrann enkelte. Og jeg må si at media bidrar med sitt, når de tar inn diverse leserinnlegg av ymse slag. For ikke å snakke om sms runden i FD.
SV. farlig høyt under taket i SV av Anonym 12.03.2008 10:12
Det er nok ikke bare i SV at takhøyden er blitt så stor at absolutt alt aksepteres. Det virker som om at det er et problem for partiene ute på venstre siden i norsk politikk. SV tør ikke ta et oppgjør med samefientlige krefter og heller ikke RV har turt å ta et oppgjør med de samefientlige kreftene i eget parti. Når slike saker oppstår så sitter partiledelsene tause og venter at de enkelte selv skal ordne opp lokalt.
Ballo av Anonym 11.03.2008 22:09
Har heller ikke registrert at stortingspolitiker fra finnmark olav gunnar ballo har kommentert dette slik stortingsfolk fra andre partier har gjort. Er noen egentlig overrasket?
Bra av Elle B 11.03.2008 11:18
Jeg synes det er bra at denne saken får oppmerksomhet. Det er virkelig skremmende hva folk kan få seg til å gjøre og skrive. Man skulle ikke tro det i 2008. Nå synes det som om brevskriveren har fått motsatt effekt enn det han kanskje hadde forventet. Og det må vi alle være fornøyd med. Vi er forresten flere som har stusset over at SV ikke tok klarere avstand fra dette.
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S