!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Skremt av anonym rasisme

Silje Karine Muotka vil ha slutt på den offentlige rasismen.

 

Jeg er sjokkert over det debattklimaet som er under utvikling i Finnmark sier NSRs leder Silje Karine Muotka. Nå vil Muotka ha slutt på offentlig rasisme og det med umiddelbar virkning. – Alle politiske partier og grupperinger burde stille seg sammen om å holde et forsvarlig debattnivå i saker vi alle er opptatt av.

Publisert: 03.03.2008

- Den senere tiden har vi dessverre sett mange graverende eksempler på et debattnivå man ikke kan akseptere sier NSRs leder. – Jeg vil ta fullstendig avstand fra metoder som anonyme brev med sjikanøst innhold sier Muotka i en kommentar til saken hvor Elin Henriksen (SV) har stått frem med et slikt brev. Brevet rammer hele familien Henriksen, dermed også Elin Henriksens datter Christina Henriksen som er varamedlem til NSRs landsstyre.

Viktig med fokus på saken

– Det er viktig å få et fokus på slike alvorlige saker, og jeg vil berømme hele Henriksen-familien for det brede og viktige samfunnsengasjementet som de viser på så mange hold. Min innstendige oppfordring må være at man opprettholder engasjementet på tross av slike alvorlige overtramp, uttaler Muotka.

Stadig vanligere

 – Vi har jo sett at blant annet Kyst- og fiskeriminister Helga Pedersens samiske bakgrunn har blitt benyttet for å stille henne i miskreditt ved et par offentlige anledninger. Det ser ut som om det etter hvert er stadig vanligere å komme med slike ytringer generelt når det er snakk om samiske tema. Jeg blir også skremt over hentydninger som man både kan lese om i leserinnlegg og høre i offentlige sammenhenger hvor man viser til væpna konflikter, sier Muotka.

Påvirker barn og unge

- Dette påvirker også samiske barn og unge på en svært negativ måte. Jeg mener at voksne, både samfunnsdebattanter, tillitspersoner og politikere må ta et spesielt stort ansvar for en saklig, ryddig og ordentlig debattform. Muotka sier det også finnes flere eksempler hvor samiske barn har opplevd å bli skjelt ut i forbindelse med fotballkamper på grunn av sin bakgrunn. – Det viser at rasisme fortsatt er et betydelig samfunnsproblem.

Trussel for demokratiet

- Rasisme må tas på ytterste alvor sier Muotka og mener at temaet bør diskuteres i langt flere sammenhenger for å få slutt på det. – Den siste tiden har vi sett mer og mer av typen offentlige og halvoffentlige ytringer langt ut over det som er akseptabelt og forsvarlig. Man kan jo bare tenke seg til det som foregår utenfor offentlighetens lys sier Muotka som mener at rasisme er en trussel for demokratiet.  

NSR lederen er bekymret

- Jeg er bekymret fordi det er enkeltmennesker som må ta den store byrden med slike problemstillinger, og det er dessverre nok en fortelling om de forhold som vi har slitt med i mange generasjoner helt siden den aktive fornorskingsperioden sier Muotka.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S