!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon - En seier for sjøsamene og for NSR
NSR mener kystfiskeutvalgets forslag er en seier for sjøsamene og for den politiske linja NSR har ført siden oppstarten av organisasjonen for førti år siden og frem til i dag.

Publisert: 20.02.2008

- Det er et være eller ikke være for sjøsamene. Dette er statens siste sjanse til å sikre sjøsamisk kultur for fremtiden, sa utvalgets leder dr. juris Carsten Smith da han la frem sitt forslag.

Leder for Norske Samers Riksforbund Silje Karine Muotka, som selv er sjøsame fra Nesseby, sier at det var en stor gledesdag for samene og for NSR. – Jeg er spesielt glad for at et enstemmig utvalg tar inn over seg det faktum at samiske fiskerirettigheter eksisterer, og at de foreslår å anerkjenne dette i lovs form. Det er virkelig et grunnleggende gjennombrudd at vi nå får så bred og tung støtte i form av denne ekspertgruppas anbefalinger sier en lykkelig NSR-leder.

Ventet lenge

Muotka sier at samene har ventet lenge på denne dagen. – Det er tungt å lese utviklingen i fiskerimanntallet for de siste tyve årene i sjøsamiske områder. Vi mener det har vært en dramatisk rasering av den tradisjonelle samiske fiskeriflåten. Muotka sier at det har vært tungt å se fjordene invadert av store snurpere, mens fjordfolket lokalt har blitt sittende på land.

– Jeg håper det nå skal bli slutt på dette, og at vi igjen kan se en utvikling mot vitale og levekraftige kyst- og fjordsamfunn i Finnmark. Med dette er våre rettigheter til fisket langt på vei anerkjent fullt ut, sier Muotka.

Muotka mener at begrensinger i adgangen til fiskeriene, raseringen av mottaksstrukturen, utviklingen mot eierkonsentrasjon i flåtegruppene og at staten har gjort fiskerirettighetene omsettelige har vært store drivkrefter i den negative utviklingen som har gått direkte på bekostning av levegrunnlaget for folk langs kysten og i fjordene.

Nødvendig med gode politiske prosesser

- Nå er det viktig å gjennomføre gode politiske prosesser, sier NSR-lederen. – Jeg vil fastholde at jeg mener fiskeriminister Helga Pedersens politiske vilje, mot og gjennomslagskraft vil bli avgjørende til slutt. Jeg har tro på at felles interesser i denne saken kan føre til at kystfiskeutvalgets forslag blir realiteter om ikke for lang tid. Jeg mener at det haster for sjøsamenes del sier Muotka.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S