!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Ungdommen talte i Trondheim
Det ble også servert samisk mat i Trondheim.
Også i Trondheim ble samenes nasjonaldag feiret i år. Det var Sør-Trøndelag og Hedemark Sámiid Searvi - NSR som stod for arrangementet. Kveldens tale ble holdt av den unge engasjerte Eiva Marita Sara, som også danset for de fremmøtte.

Publisert: 06.02.2008

Markeringen i Trondheim startet ved Metodistkirken, hvor det var både joik, taler, dans og synging av den samiske nasjonalsangen Sámi Soga Lávlla. I år valgte sameforeningen å slippe til ungdommen, representert ved Eiva Marita Sara, som kveldens hovedtaler. Det ble en brennende engasjert tale.

Siterte Elsa Laula

- Vi er så heldige å ha tilholdssted der hvor samebevegelsen sådde en evig og livskraftig spire. Elsa Laula, som er regnet som samepolitikkens mor, og som ble kalt ”Nordens frieste kvinne” - organiserte samenes første Landsmøte 6. februar 1917 i Trondheim, akkurat her hvor vi star nå! Dette var bakgrunnen for samenes nasjonaldag, fortalte Eiva Marita Sara de fremmøtte.

Elsa Laula var også den første samiske forfatteren med boken ”Inför Lif eller Död?  1904”. Hun skrev for sitt folk, sin kultur, og for livet. Og i sin tale siterte Eiva Marita Elsa Laulas sluttord i boken:

“Til dere unge menn og kvinner vil jeg si et ord: Vårt folks fremtid ligger i deres hender. Med deres kraft skal vårt land og folk holdes ved makt. Skaff dere utdannelse og støtt de svake i kampen for tilværelsen og tenk på vårt framtidsmål!”

- Dette er sterke ord! Både bokens tittel og sluttord er dramatisk. Den forplikter oss som sameforening og den forplikter kommunen og fylkeskommunene, og den norske stat, sa Eiva Marita engasjert.

Stolt over sameforeningen

- Jeg er stolt over å tilhøre en sameforening som har troen på fremtiden, og stolt over å se alle dere som har møtt frem i dag. Hver og en av dere er for meg viktig og dere bidrar til min historie. Sameforeningen er en kulturbærer og en politisk stemme som uttrykkes via vårt frivillige engasjement, sa Eiva Marita i talen sin.

Trondheim som samisk by

Videre viste Eiva Marita til at dagen i dag synliggjør Trondheim som en samisk by, hvor også samisk kultur hører hjemme.

- I dag står jeg her, og jeg kjenner meg stolt. Stolt over å kunne uttrykke min takknemlighet og respekt for de som organiserte møtet i 1917, for de som har ført våre saker videre, gitt oss livsgrunnlag - samisk livsgrunnlag. For de som har bidratt til at samefolkets historie fremdeles er en levende historie. Som har gitt oss røtter å vokse på.  Røtter som hører til oss og ikke andres røtter.

Drømmer om et samisk rom som rommer

Jeg står her og drømmer om et samisk rom i Trondheim by som rommer historie, samtid og fremtid. Hvor jeg kan møte mennesker som ser meg som et helt menneske. Jeg drømmer om en kommune, et fylke og mennesker som kan skape dette rommet sammen med meg. Det rommet som rommer den samiske latteren, språket, lyden, lukten - sammen med de menneskene som er i min hverdag. Det rommet som “rommer”, sa Eiva Marita Sara til slutt i talen sin.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S