!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Ministeren erkjenner lovbrudd
NSR har gjentatte ganger påpekt åpenbare lovbrudd når det gjelder samisk språklov. Senest for vel en uke siden ba jeg Sametinget om å iverksette en kartlegging av omfanget av disse lovbruddene, skriver sametingsrepresentant Klemet Erland Hætta i et leserinnlegg.

Publisert: 02.02.2008

Jeg er derfor fornøyd med at Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i Nordlys 25.01.08 erkjenner at det foregår et omfattende lovbrudd i offentlig forvaltning når det gjelder samisk språklov, og at han nå lover å rydde opp, skriver Hætta videre.

Samisk språklov gir alle rett til å bruke samisk i kontakt med offentlige organer i det samiske forvaltningsområdet. I tillegg skal lover, kunngjøringer og skjemaer som har betydning for samer, oversettes til samisk. For meg som sametingsrepresentant er det totalt uholdbart at samisktalende ikke skal ha et like godt tilbud som norsktalende. Jeg minner om at det er over 18 år siden språkloven ble vedtatt. Det er ganske utrolig at man i løpet av disse 18 årene ikke har klart å etablere et tilfredsstillende samiskspråklig tilbud.

Snarlige resultater

Det samiske språket er i en sårbar situasjon. Det er derfor viktig å gjøre samisk språk synlig, og øke bruken av samisk på ulike nivåer og i så mange sammenhenger som mulig. Her har offentlige institusjoner og sentrale myndigheter et spesielt ansvar. I dag er Internett meget sentralt i publikums kontakt med offentlig forvaltning. Jeg forventer derfor at man tilrettelegger for bruk av samisk også der.

Jeg har store forventninger til ministerens lovnader om å få bukt med den språklige diskrimineringen, og jeg forventer å se snarlige resultater.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S