!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Alt klart for Márkomeannu 2003
Márkomeannu er en samisk kulturfestival som arrangeres i Skånland og Evenes i Ofoten 1. og 2. august i år. Arrangører er Stuornjárgga Sámenuorak, lokallag av NSR. Leder for Márkomeannu festivalen, Sigbjørn Skåden, mener at festivalen i løpet av sin korte levetid har vunnet ry som en av de mest anerkjente årvisse samiske festivaler.

Publisert: 29.07.2003

 

I år er det fjerde gang at Márkomeannu arrangeres. Arrangementet og programmet er på mange måter ganske likt det som var i fjor. Fredag kveld er det dans på Lavangseidet grendehus, hvor de samiske schlägerkongene Pondus gir liv til yre kropper natta igjennom.  Lørdag er det utendørs festival på Gállogieddi museet, med trekkplastre som Ulla Pirttijärvi, Transjoik, Vilddas og Áigi.

 

- Grunnprinsippet vi jobber etter, er at vi ønsker et sterkt samisk uttrykk i markasamisk område. På en måte gjør vi det for å løfte vår egen kultur, men også for å bringe andre områder sterkere inn i det markasamiske området, forklarer Sigbjørn Skåden entusiastisk.

 

Riddu Riđđu som inspirasjonskilde

Det er Stuornjárgga Sámenuorak som har drevet festivalen fra begynnelsen av. - Vi har alltid vært veldig interessert i den type kulturelle og sosiale arrangementer. Vi mener at det er en veldig bra måte å gå fram i maraksamisk område for å få en sterkere samisk bevissthet. Riddu Riđđu har selvfølgelig vært en inspirasjonskilde for oss. Vi hadde vært i Kåfjord og tenkte at hvis de får det til der, så må vi også kunne få til noe liknende. Allikevel har vi ikke samme profil som dem. Men ideen om et stort arrangement og en stor festival for vårt område, var nok inspirert av Riddu, sier Sigbjørn.

 

Forberedelsene gått greit

Det har vært en del forberedelser som har måttet gjøres før årets festival kan blåses i gang, men Sigbjørn Skåden forteller at det blir mindre år for år. - Det skyldes at vi begynner å få rutine, samt at vi har gjort investeringer i en del faste ting som kan brukes på nytt hvert år, slik som for eksempel deler av scenen, og vi har lagt vann til festivalområdet. I år har det faktisk vært rimelig bedagelig i forhold til det som har vært før, smiler Skåden.

 

Sigbjørn forteller at de er en 10-20 stykker som til en hver tid jobber med forberedelsene oppe på festivalområdet. Andre gjør andre forberedelser, som å ordne med mat eller administrative ting. Da er det godt at det ikke er vanskelig å få folk til å stille opp på denne typen frivillig arbeid. - En ting vi markasamene er flinke til, er at vi har en veldig sterk dugnadskultur, hvor vi jobber for og med hverandre. Det gjelder også Márkomeannu. Det er nesten problemer med å lage forhåndsoppgaver nok til alle som ønsker å hjelpe til, skryter Sigbjørn, og forteller at det er nesten kø for å få jobb.

 

Håper på mange besøkende

Vi håper på en økning i antall besøkende i forhold til i fjor. Da var det i underkant av 500 som koste seg på festivalen. Hvis været holder seg i år, så håper Sigbjørn og resten av gjengen bak Márkomeannu at det skal komme 600-700 i år. - Alle er hjertelige velkomne, avslutter Sigbjørn Skåden.

 

Da er det bare å ønske arrangørene lykke til. Vi sees på Márkomeannu!

 

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S