!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Det blåser opp til storm på kysten
Det blåser opp til full storm på kysten, nærmere bestemt i Kåfjord i Nord-Troms, når Lene Hansen (bildet) og resten av staben bak Riddu Riddu byr på et spennende og fullspekket festivalprogram. Tusenvis av besøkende er ventet, og i det fine sommerværet ligger det ann til å bli tidenes festival.

Publisert: 15.07.2003

 

Startsskuddet for selve festivalen er i morgen, men allerede i dag har man tjuvstartet med egen barnefestival. Barna har blant annet vært på overnattingstur i Svartskogen.

Hør Olav Dikkanen fortelle

Hovedtema for årets Riddu Riddu festival er fortellinger. Urfolk er opprinnelige muntlige kulturer, der både oppdragelse, kunnskapsformidling og underholdning tradisjonelt har blitt formidlet gjennom gjøremål og muntlige fortellinger. Dette retter nå festivalen fokus på, både gjennom en egen fortellergamme, et spennende filmprogram og flere seminarer. I fortellergamma kan publikum blant annet få høre vår egen Olav Dikkanen fortelle historier. Olav er vident kjent for sine gode og levende fortellerkunnskaper, så her er det mye å glede seg til for de som finner veien til fortellergammen.

Eget filmprogram

Film er et moderne fortellerspråk, som også urfolkene i større grad har tatt i bruk. Derfor presenterer Riddu Riddu festivalen for første gang et eget filmprogram. Hele 39 filmer står på programmet. Bøant filmene finnes filmer som har relasjon til lokalsamfunnet og de sjøsamiske områdene, internasjonale filmer med vekt på nordlige urfolk, klassiske filmperler og film med appell til et ungt publikum.

Aili Keskitalo i debattpanelet

På fredag innviterer Riddu Riddu sammen med avisa Nordlys til debatt om samenes plass i den moderne fortellingen om Nord-Norge. Leder for distriktskommisjonen, Johan P. Barlindhaug, innleder temaet "Barentsregionen på full fart inn i petroleumsalderen. Hvordan ivareta og utvikle urfolksdimensjonen?" I debattpanelet finner vi både sametingspresident Sven-Roald Nystø og NSR-leder Aili Keskitalo.

Kurser for en hver smak

De som finner veien til Riddu Riddu i år, kan også delta på en rekke ulike kurser. Hva med å lære å veve komagbånd, farge garn med planter og urter fra naturen eller å sy med tinntråd? Eller hva med å lære å joike, danse samisk rituelldans eller rakubrenning? Temaet i år er som sagt fortellinger, og hva er vel da mer naturlig enn et fortellerkurs? I løpet av kurset vil deltagerne lære ulike teknikker for å arbeide med en muntlig overlevert historie, som er skrevet ned. Dette innebærer å bli kjent med historien, gjøre den til sin egen, innarbeide historien i minnet og fortelle den videre til andre deltagere på kurset, med sine egne ord. En viktig del av kurset vil også være å leke seg med språket, stemmen, kroppen, fantasien og hukommelsen.

Bredt utvalg med kvalitetsmusikk

Men det som kanskje de fleste kommer til Riddu Riddu for, er konsertene. Som vanlig er det mange interesante navn på programmet. I år finner vi blant annet den Latviske gruppen Ilgji, dansegruppen Mengo fra Kamtchatka, strupesangduoen Puppuq fra Nunavik i Canada, Ulla Pirtijärvi Band og den norske gruppa Gåte, i tillegg til mange mange flere. Det ligger ann til at feststemte festivaldeltagere kan danse seg inn i den lyse sommernatten.....

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S