!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Tale til Gáivuona sáme searvi på 30-årsjubileet
Leder i Norske Samers Riksforbund (NSR) Silje Karine Muotka deltok på 30-års jubileumsfest for Gáivuona sáme searvi / Kåfjord sameforening lørdag 31. mar 2007. Her kan du lese Muotkas tale.

Publisert: 03.04.2007

TALE PÅ JUBILEUMSFESTEN FOR GÁIVUONA SÁME SEARVI-NSR

Det er en ære for meg som leder for Norske Samers Riksforbund å få denne anledningen til å hilse Gáivuona sáme searvi - NSR til lykke med 30 års jubileet. Jeg bringer hilsninger både på vegne av landsstyret og sametingspresident Aili Keskitalo. Det er en viktig og vital jubilant som vi markerer her i kveld. Jeg er spesielt glad for å se foreningens første leder Øystein Steinlien her i kveld. Tro om Steinlien visste for en betydning GSS skulle få i årene fremover da han tok på seg vervet som foreningens første leder? For det er en 30-åring som har oppnådd store resultater gjennom sin tid vi feirer her i kveld.

Landsmøteminner

Jeg deltok faktisk på mitt aller første NSR-landsmøte nettopp her i Manndalen. Det var et enormt møte etter min målestokk, hele Aja var fylt til randen, sånn fremtrer møtet i min erindring her i dag. Gaivuona same searvi - NSR var arrangør for dette landsmøtet i 1992, og den spesielle stemningen som rådde grunnen da har jeg opplevd flere ganger i Manndalen på ulike arrangementer her.

Dette første landsmøtet var spesielt for meg, jeg kjente pulsen dunket i en god halvtime før jeg skulle entre podiet. Da jeg kom opp ble jeg lamslått – ja nærmest paralysert. Jeg skulle rose en ung dyktig fremadstormende mann ved navn Martin Urheim som satt i landsstyret på den tiden, men jeg ble stående helt stille – uten å greie å ta ordet nærmest. Jeg stotret frem ”æh-æh”og så alle fjesene i salen som så veldig pussige ut. Først blide, oppmuntrende, deretter det jeg husker som noe pinlig berørt. Jeg klarte å ta meg inn igjen, mener jeg - og fikk uttrykt det jeg planla om herr Urheim, og fikk stor applaus - selvsagt fordi alle var lettet over at jeg fikk frem et ord til slutt. Minnene er fortsatt så nære at jeg fornemmer dem her i kveld. Det handler om lukten av røyk fra ildstedet, joiken i sommernatta, hersjer med nyslått høy samt det gode samværet.

Påvirket av sterke samepolitikere

Mange av de som har påvirket blant annet mitt samepolitiske engasjement er de dyktige samepolitiske profilene fra Kåfjord. Henrik Olsen, Janne Hansen og Håkon Eriksen er blant de menneskene som jeg har blitt påvirket av og inspirert av til det jeg mener er et langvarig engasjement for samesaken. Jeg er sikker på at nettopp disse har påvirket langt flere gjennom tiden. Reidar Solberg er en av lokallagslederene som jeg husker som både sterk, tydelig og klar. Jeg vil også nevne pioneren og kulturarbeideren Mary Mikalsen Trollvik spesielt. Det er snakk om en kraftfull og dyktig sjøsamisk kvinne som har gjort et stort arbeid for det samiske samfunnet.

Nylig avgått lokallagsleder og sametingsrepresentant Tor Mikalsen er en synlig politiker. Jeg har dyp respekt for han som politisk kollega. Vi to har jevnlige gode diskusjoner som jeg setter stor pris på, og jeg vet at dette er en allrounder av en politiker som vil kunne levere gode politiske resultater. Gruppeleder Lene Hansen er en annen ressursperson som skal føre NSRs politikk ut i live gjennom sametingssystemet. Hun sitter i NSRs lederskap og har stor innflytelse på den politikken vi setter signaturen på i 2007, 2008 og 2009, og forhåpentlig i lang tid fremover. Geir Tommy Pedersen er som kjent sametingspresident Aili Keskitalos nærmeste politiske rådgiver. Han har også ledet NSR i en periode da Sven-Roald Nystø ble president, og jeg kan trygt bekrefte at GSS sine folk har betydd og betyr fortsatt mye for NSR.

Den nye lederen av Gáivuona sáme searvi Camilla Brattland er av de som vil komme til å bidra til fortsatt engasjement og entusiasme i Sápmi, det trenger man ikke være spåkvinne for å forutse. Anita Lervoll er også en kvinne vi vil se langt mer til fremover, hun er leder for Tromsø sameforening-NSR.

Mange utfordringer

Det som kjennetegner dette stedet og samene her er etter min mening viljen. Viljen til å gjøre en forskjell for seg selv og for andre. Sjøsamisk kraft og styrke er et annet kjennetegn. Riddu Riddu, Gáivuona sáme nuorat, kofta, Aja, matkulturen og Svartskogen - trenger jeg nevne flere ting? 

Vi står fortsatt fremfor mange felles utfordringer som vi må jobbe videre med. Samerettsutvalget kommer med sin innstilling til høsten, og det vil bli en sentral sak for oss fremover. Språk, kultur og levekraft for sjøsamekulturen krever fortsatt en stø kurs og en tydelig veiviser i form av Gáivuona sáme searvi.

Jeg er derfor stolt over å ønske foreningen til lykke med de tredve, og jeg ser frem til nye tredve år med samarbeid med både nye fjes og med nytt, spenstig sjøsamisk engasjement herfra som er tuftet på sjøsamiske tradisjoner.

Gratulerer!

Denne artikkelen på samisk

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S