!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Legitim hverdagsrasisme?
Brita Julianne Skum, leder i Alta sameforening
NSRs lokallag Álttá sámiid searvi/Alta sameforening har lenge jobbet for å fremme samisk kultur i Alta. Leder Brita Julianne Skum mener Altasamfunnet bør være stolt av sin samiske historie, og reagerer på samehetsen som en anonym same stod frem og fortalte om i Altaposten. Det har også kommet til uttrykk samehets i Altapostens nettblogger etter Grand Prix i Alta.

Publisert: 30.01.2007

Leder Brita Julianne Skum gir ros til mannen som stod frem i Altaposten fredag 26. januar og fortalte om samehets. Skum sier at historien hans er viktig, og at mange føler at historien berører dem. – Vi i Álttá sámiid searvi/Alta sameforening synes det var modig gjort, sier Brita Julianne Skum. - Vi vil oppmuntre mannen til å gå med hevet hode, og være stolt av sine samiske røtter. Alta sameforening håper at han med sin historie åpner øynene til befolkningen i Alta og Finnmark for øvrig. - Selv om dette er en trist historie å lese, skal mannen vite at han ikke er alene, sier Skum videre.

Bekjempe fordommer med kunnskapsutvikling

Alta sameforening har gjennom hele sitt virke jobbet med holdningsskapende arbeid, og i sameforeningen mener man at fordommer møtes best med kunnskapsutvikling. Dette arbeidet har begynt å gi resultater. Det har skjedd mye positivt for det samiske i Alta de siste årene.

Brita Julianne Skum mener at artikkelen i Altaposten viser at det ennå er et stykke å gå for å styrke det samiske. Skum sier at forholdet mellom samer og nordmenn er bedret opp gjennom årene, men ennå finnes det dessverre altfor mange som opplever hverdagsrasismen. 

Reagerer på Alta ordføreren

- Utsagnet til ordfører Geir-Ove Bakken i Altaposten lørdag 27.01.07 viser tydelig at han ikke tar alvoret i saken inn over seg, uttaler Brita Julianne Skum.

Lederen i Sameforeninga reagerer på at ordføreren som Altas fremste representant legitimerer rasisme som en reaksjon på “ytterliggående, radikale samepolitikere”. - Dette synes vi er graverende. Vi synes forøvrig ordføreren formulerer seg merkelig når han uttaler at forholdet mellom “altaværinger og samer” er bedre enn noensinne. Som ordfører i Alta er han også representant for en samisk befolkning som alltid har vært til stede, sier  Skum.

Det samiske som likeverdig og naturlig del av samfunnet

Alta sameforening Alta kommune må synliggjøre det samiske som en likeverdig og naturlig del av Altasamfunnet. - Vi må vise at vi er stolt over vår egen historie, sier Skum. - Derfor håper vi kommunen vil fortsetter det positive arbeidet for det samiske, og at den positive dialogen Alta kommune har hatt med Alta sameforening fortsetter også i fremtiden, avslutter leder Brita Julianne Skum.

Kontaktinformasjon sameforeningene

Samisk versjon





Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S