!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Roser vern av samiske symboler
Lene Hansen gruppeleder for Norske Samers Riksforbund (NSR) på Sametinget
Pocahontas-misbruket har gitt verdens urfolk en advarsel. Nå får samene et sterkere våpen mot kommersiell utnyttelse av samisk håndverk, symboler og uttrykk. – Svært viktig og gledelig, sier Lene Hansen, gruppeleder for Norske Samers Riksforbund (NSR) på Sametinget.

Publisert: 20.01.2007

Lene Hansen i Norske Samers Riksforbund (NSR) roser Trond Giske og Kulturdepartementet for den nye ratifiseringen av to viktige UNESCO-konvensjoner: Konvensjonen om mangfold av kulturuttrykk og konvensjonen om vern av den immaterielle kulturarven.

- Det er en stor hendelse for samer og andre urfolk, for det er ofte de som har blitt utnyttet kommersielt av multinasjonale selskaper. Vi har sett mange eksempler på at urfolks kunst og kultur har blitt frastjålet og utnyttet kommersielt uten at opphavsfolkene har fått en krone igjen for det, sier Lene Hansen i Norske Samers Riksforbund (NSR).

Lene Hansen i Norske Samers Riksforbund (NSR) viser til Disney konsernet i USA som har tatt i bruk de tradisjonelle fortellingene om indianerprinsessen Pocahontas – og håver inn milliarder, mens Amerikas urfolk lever i fattigdom i reservater, og farmasiindustriens utnytting av San-folkets kunnskap om medisinplanter i Kalahariområdet. Også den finske turistindustrien har masseprodusert samisk kultur i Kina, uten at samene selv har samtykket eller fått noe igjen for det.

- Utnytting er helt uakseptabelt. Urfolk trenger et bedre vern. At 69 land nå har ratifisert denne konvensjonen er et steg i riktig retning. Det er bra at samiske og urfolksmotiver blir kjent, men det må etableres krav om at multinasjonale selskap skal yte noe tilbake til de urfolkskulturene de lar seg inspirere av, uttaler Lene Hansen i Norske Samers Riksforbund (NSR).

Målet med konvensjonene er å beskytte muntlige tradisjoner og uttrykk, utøvende kunst, sosiale skikker, ritualer og høytidsfester, kunnskap og praksis om naturen og universet, og kunnskap om tradisjonelt håndverk, samt frihet til å skape, formidle og spre tradisjonelle kulturuttrykk.


Lene Hansen mobil 97773490 til.lenehansen(a)gmail.com
Gruppeleder for Norske Samers Riksforbund (NSR) på Sametinget

Samisk versjon

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S