!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Rekruttering til duodji og duodji-næringen
NSRs sametingsrepresentant, Synnøve Solbakken Härkönen ber Sametinsgrådet se på rekrutteringa til duodji og duosjinæringa.
Duodji er en meget viktig næring og en identitetsbærer i vår kultur og duodji-produkter hører til våre identitetssymboler. Det sier NSRs sametingsrepresentant fra Karasjok valgkrets, Synnøve Solbakken-Härkönen. Hun savner tiltak for å øke rekrutteringen til duodji og duodji-næringen, og fremmet ny sak om dette i dagens plenumsmøte i Sametinget.

Publisert: 28.11.2006

- Solbakken-Härkönen sier at det er bra at duodji-utøverne har fått på plass en egen næringsavtale med Sametinget. - Jeg har lagt merke til at det i dag ikke er mange unge som lever av duodji eller som har duodji som kombinasjonsnæring, sier hun og legger til at det i dag er få som produserer duodji til eget bruk og som får dudjiopplæring hjemme. Hun forteller at duodjiopplæringa for en stor grad har blitt flyttet fra hjemmet til skolen.

Ingen elever
For å ta fagopplæringen i duodji ligger det 2 årig videregående opplæring og to år som lærling før man kan ta fagbrev. Synnøve Solbakken-Härkönen forteller at det for inneværende skoleår ikke er noen elever på VK1 design og håndverk, som er tilpasset til duodji, ved Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino. I duodji på VK1, som er et landsomfattende tilbud og eneste duodji-tilbud i Norge, er det bare 3 elever. Dette har følger for rekrutteringen til lærlingeordningen, sier Solbakken-Härkönen.

Rekrutteringstiltak
- Jeg foreslår at Sametinget sammen med duodji-organisasjonene setter i gang en utredning om hvordan man kan øke rekrutteringen til duodji og duodji-næringen, sier Solbakken-Härkönen. Hvis det ikke blir gjort noe nå, er jeg redd for at det vil få store negative konsekvenser både for duodji som kultur og næring, sier NSRs sametingsrepresentant fra Karasjok valgkrets, Synnøve Solbakken-Härkönen, og ber Sametingsrådet om å jobbe med saken.

Kontakt:

Synnøve Solbakken-Härkönen tlf. 784 69 605 / +3584075 34237 synnovsh@frisurf.no

Samisk versjon

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S