!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Gruveindustrien må anerkjenne urfolkenes rettigheter
Sametingsrådet møter i dag representanter for Mangyanfolket på Filippinene. Hensikten med møtet er å bidra til ivaretakelse av urfolkenes rettigheter i forbindelse med selskapet Crew Gold sine planer om nikkelutvinning på Mindoro, Filippinene.

Publisert: 18.09.2006

Nasjonale filippinske myndigheter har gitt klarsignal for prosjektet, men lokalbefolkningen, Den katolske kirken og lokale myndigheter protesterer.

- Crew Gold er et delvis norskeid selskap, og vi vil derfor møte våre kollegaer fra Filippinene for å se i hvilken grad Sametinget kan bidra til at urfolkets rettigheter blir bedre ivaretatt i denne saken. Dersom det viser seg hensiktsmessig og nødvendig, vil vi henvende oss direkte til selskapets ledelse og eiere, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Samtidig deltar Sametinget aktivt i ICMMs arbeid (ICMM -International Council on Mining and Metals) med å utvikle en internasjonal standard for ivaretakelse av urfolksinteresser i forbindelse med internasjonal gruveindustri. ICMM representerer 13 av de største gruveselskapene i verden og 24 av verdens nasjonale og internasjonale bransjeorganisasjoner.

- Den internasjonale gruveindustrien har selv bidratt til sitt dårlige rykte, manglende tillit og vanskelige samarbeidsforhold mellom industrien og verdens urfolk. I så måte er det et framskritt at industrien selv nå ønsker å sette en standard for sitt samarbeid med urfolk og anerkjennelse av deres rettigheter.

- Sametingets mål med samarbeidet med ICMM er å få industrien til å anerkjenne urfolks rettigheter til sine landområder og ressurser, i tråd med folkeretten. Det må med andre ord mer til, enn runde formuleringer om gode intensjoner, understreker Keskitalo. 

(Kilde: Pressemelding fra Sametinget)

Kontakt: Aili Keskitalo 97129305

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S